Medvídek Paddington je zpátky v kinech. Kde se vzal oblíbený britský chlupáč?

Medvídek Paddington je zpátky v kinech. Kde se vzal oblíbený britský chlupáč?
Filmový Paddington se prvně představil na konci roku 2014 a přiblížil příhody osiřelého medvídka pocházejícího z Peru, který miluje vše britské a proto přicestuje vlakem na nádraží Paddington v Londýně, aby zde našel nový domov. Sám a ztracen na velkém nádraží pomalu zjišťuje, že život ve velkoměstě není úplně takový, jak si ho představoval. Naštěstí potká rodinu Brownových, která se ho ujme. V prvním filmu se mu snažila dostat na kobylku ředitelka muzea (Nicole Kidman), aby z něj udělala vycpaný exponát, v novince Paddington 2 bude chlupatý hrdina (již velmi dobře známý mezi sousedy a dokonce mající práci) pátrat po ztraceném dárku.

Paddington 2: Trailer

Paddington 2 | Vertical Entertainment
Předlohou k filmům byla populární knižní série pojednávající o příhodách roztomilého medvídka, která poprvé vyšla v roce 1958. Ještě před tím, než se veselý medvídek objevil na stránkách knih, ale existoval "skutečný"
medvídek Paddington. Michael Bond ho o Vánocích v roce 1956 našel opušteného v regále jednoho londýnskeho obchodu. Protože mu medvídka bylo líto, vzal ho jako dárek své ženě Brendě. Jelikož v té době žili nedaleko nádraží Paddington, dostal jméno právě podle tohoto místa.
Bond o něm záhy začal psát různé příběhy, nejprve pro zábavu."Asi po deseti dnech jsem zjistil, že držím v rukou celou knížku. Nebyla to knížka určená speciálně jen pro děti, ale myslím, že jsem do ní vložil věci, o kterých mě bavilo číst, když jsem byl sám ještě dítě", říká autor předlohy.
Paddington 2
Paddington 2 | Vertical Entertainment
Zfilmování prvního Paddingtona bylo prozřetelným krokem, neboť rodinný snímek při rozpočtu 55 milionů dolarů utržil celosvětově 268. Navíc se dílo setkalo s nebývale pozitivními recenzemi (u nás průměrná známka 78 procent). Stvořitel Paddingtona, spisovatel Michael Bond, se na filmových scénářích podílel až do konce života. Letos bohužel 27. června zemřel ve věku obdivuhodných 91 let a premiéry druhého filmu se nedočkal. Bond se se životem rozloučil na symbolickém místě, v londýnské čtvrti Paddington, která dala populárnímu chlupáči jméno.
Michael Bond
Michael Bond
Knižní série o medvídku Paddingtonovi patří k jedněm z nejoblíbenějších ve Velké Británii a postupně se rozšířila i do dalších zemí. Do dnešní doby vyšlo víc než dvacet dílů, které byly přeloženy do více než třiceti jazyků. V českém překladu vyšly bohužel jen první dva díly Medvídek Paddington (2010) a Paddington se zabydluje (2011). Další tři jsou k sehnání ve slovenštině.