Famufest slaví 30. narozeniny. Ode dneška do soboty aktuální filmy i ohlédnutí.

Famufest slaví 30. narozeniny. Ode dneška do soboty aktuální filmy i ohlédnutí.
Olověná vesta | Warner Bros.
„Diváci se hned první festivalovou noc mohou těšit například na Mardošu, baskytaristu již kultovních Tata Bojs, který se představí v méně známé roli DJe,“ uvedla kreativní ředitelka Bára Kamarytová. Ve čtvrtek 14. 11. se filmovým nadšencům otevřou brány Divadla Komedie již v 9 hodin ráno. „Z naší strany se jedná o naprosto nezbytný krok vzhledem k tomu, že bylo do soutěže přihlášeno 77 filmů a dalších 25 bude nesoutěžních,“ upřesnila generální ředitelka festivalu Alžběta Gabrielová, a doplnila: „Ten, kdo přijde již v ranních hodinách, vůbec nebude litovat.“

Znělka 30. Famufestu:

Famufest 2013: Znělka
Na první blok soutěžních filmů, tematicky nazvaný Rodná zátoka I, bude dohlížet arbitr Olga Sommerová, další blok kriticky zhodnotí Kamil Fila. Odpočinkový zážitek mezi filmovými bloky nabídne výstava v prostorech divadla, která retrospektivně mapuje historii třiceti let Famufestu. Dále je zde připravena Knihovna Na hladině, kde studenti scenáristiky dají veřejnosti možnost nahlédnout do svých scénářů. Ty budou představeny i formou namluvených audioverzích.
Jan Harlan
Jan Harlan (vlevo) se Stanley Kubrickem. Natočili spolu kultovní filmy.
Pro náročnější diváky bude připraveno i několik odborných přednášek. Na čtvrteční Masterclass Jana Harlana, která se bude věnovat mimo jiné mimořádné důležitosti prvních tří minut filmu, tak naváže Steve Lichtag se svými zkušenostmi z natáčení v mořských hlubinách. V pátek 15. 11. proběhne v Komedii šest soutěžních bloků, které ve 13:00 hodin přeruší Masterclass režiséra oscarového snímku Munro (1961) Genea Deitcha, který přiblíží divákům svou úspěšnou dráhu animátora.

Animovaný snímek Munro:

Munro
Sobotní program bude v divadle Komedie završen slavnostním zakončením ve 20:00 hodin, spojeným s vyhlášením vítězů a předáním cen, které proběhne v režii cirku La Putyka. Paralelně bude probíhat program v Paláci Lažanských, kde bude prezentována zejména nesoutěžní tvorba studentů, práce studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze nebo i filmy zahraničních škol z Berlína, Vídně, Lodže a Bratislavy.
„Snažili jsme se vhodně doplňovat filmové projekce doprovodným
famufest-slavi-30-narozeniny-ode-dneska-do-soboty-aktualni-filmy-i-ohlednuti-1
programem, aby návštěvník chtěl na festivalu strávit nejlépe celé dny a neměl vůbec chuť odcházet domů,“ dodala s nadsázkou vedoucí produkce Alžběta Hocková.
Jubilejní 30. Famufest bude probíhat od 13. do 16. listopadu v Divadle Komedie a hlavní budově FAMU v Lažanském paláci. Jednodenní vstupné stojí 100 Kč, přičemž pro studenty AMU a UMPRUM, kteří se u pokladny prokáží platným průkazem ISIC, platí dobrovolné vstupné. Podrobný program a novinky naleznete na stránkách a festivalovém facebooku.