Téma k zamyšlení: Velikáni Steven Spielberg a George Lucas předpovídají budoucnost kinematografie

Téma k zamyšlení: Velikáni Steven Spielberg a George Lucas předpovídají budoucnost kinematografie
Steven Spielberg | DreamWorks
Steven Spielberg, Jeremy Irvine
Steven Spielberg | DreamWorks
Tihle dva toho už zažili hodně a dodnes patří ke špičce mezi filmaři. Lucas má na kontě jednu z nejúspěšnějších ság historie: Star Wars. A jeho kolega Steven Spielberg byl dokonce sedmkrát nominován na prestižní ocenění akademie. Dvakrát si zlatého plešouna odnesl. Společně spojili síly při natáčení veleoblíbeného archeologa Indiana Jonese a v současnosti se pořád v oboru pohybují, a proto je rozumné si jejich slova nechat projít hlavou a ihned je nezavrhnout.
Steven Spielberg, Jeremy Irvine
| DreamWorks
"Nastane exploze," říká Steven,"při níž tři, čtyři, ale možná i půl tuctu těchto velkorozpočtových blockbusterů přistanou tvrdě obličejem na dlažbu a tento fakt znovu změní zašlou rutinu." Spielberg očekává, že diváci budou v nejbližší době prostě zasypáni tolika možnostmi, že do kina se přestane chodit či procento návštěvnosti rapidně poklesne. Filmy podle něj budou v kinosálech zůstávat i delší dobu, a to například i rok či déle. Zmínil se i o tom, že se brzy bude možné na film podívat doma ve stejný den, kdy na velkém plátně bude mít teprve premiéru (je málo případů, ale toto už se vlastně i párkrát stalo). Steven je toho názoru, že za různé filmy se také bude platit různá suma. Za nového Iron Mana si třeba zaplatíte například 500 korun (přepočet z dolarů, lístek v USA vyjde asi na 12 dolarů/+- 250 korun), zatímco za to, abyste se podívali na Lincolna, vypláznete pouhou stovku.
Iron Man 3
Iron Man 3 | Marvel Studios
Lucas si zase myslí, že filmy se změní jen málo. Věří tomu, že se snímky rozdělí na dva tábory, z nichž jeden poletí po dotočení rovnou na Broadway, zatímco další se přemístí do "vysílání" na internetových stránkách. Za lístky si prý připlatíme. A to že o dost. Podle George se v budoucnosti budeme na film moci podívat od 1000 korun výše (uvedl, že 3000 je asi stropem). S úšklebkem dodává, že tomuto se říká opravdový "filmový byznys".
Steven Spielberg, Ke Huy Quan
Indiana Jones a chrám zkázy
Oproti tomu uvádí, že filmy budou citlivější, intenzivnější a budeme se setkávat s větším počtem "malých" filmů. Blockbustery nebudou takovým lákadlem, jako jsou nyní a lidé se začnou více zajímat o filmy, které jim připomínají je samé a které vypovídají hlavně o jejich zájmech a koníčkách.
Harrison Ford
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | 1981 Lucasfilm Ltd.
"Současnost je nejlepších časem, který jsme kdy mohli mít. Je tu chaos, naprostý nepořádek a je neuvěřitelné, co z chaosu může vzniknout. Zrovna teď máme úžasné možnosti a mladí tvůrci brzo lehce převezmou a změní naše řemeslo, neboť si řeknou "Hej, já tohle budu dělat takhle a nikdo mě nemůže zastavit."," vysvětluje Lucas.
Souhlasíte s těmito legendárními tvůrci, nebo jste jiného názoru?