US tržby: Pixar na vrcholu, upíry lovící Abraham Lincoln v průšvihu

US tržby: Pixar na vrcholu, upíry lovící Abraham Lincoln v průšvihu
Madagaskar 3 | BontonFilm
Od lákavě absurdního projektu, v němž americký prezident kosí za svého mládí savé mrchy, se hodně slibovalo. Výsledek bohužel zklamal a to na všech frontách. Američtí kritici snímek de facto pohřbili (37% pozitivních recenzí), diváci nejsou o moc nadšenější a první víkend přinesl studiu 16 milionů dolarů. To je pro projekt za 69 míčů zatraceně málo a co hůř, díky eRku a špatným ohlasům bude film rychle padat v žebříčku, díky čemuž si na sebe 100% nevydělá. Timur Bekmambetov tímto potvrzuje pověst nestálého režiséra, který dokáže stejně dobře vyplodit pecku (Wanted / 2008) jako nepřehledný žánrový mišmaš (Denní hlídka / 2006).
Rebelka
Rebelka | Disney
První místo obsadila animovaná novinka studia Pixar Odvážná Merida (2012), jíž si studio napravuje pověst po nepříliš vydařeném pokračování Auta 2 (2011). Ohlasy jsou převážně pozitivní a 66 milionový otvírák je přiměřený pixarovský standard, který naznačuje, že se film celosvětově bez problémů vyhoupne na půl miliardy - to je číslo, které žádnému studiu nezkazí náladu. Na druhé místo musel ustoupit Madagaskar 3 (2012) s celosvětovou cifrou 365 milionů dolarů.
Na čtvrté pozici Prometheus (2012), jemuž začíná docházet dech. Diváci studio trestají za virální kampaň, jež slíbila víc, než film nakonec nabízí. Prozatím má "Vetřelec 0" 260 milionů celosvětově, což není pro Rkovou sci-fi nezanedbatelné číslo, těžko ale soudit, zda to bude stačit na sequel. Na pětce se propadá muzikál Rock of Ages (2012), který měl patřit k nejnadějnějším projektům sezóny a místo toho přišla nezajímavá žánrovka, na níž studio pěkně prodělává. Na šestce Sněhurka a lovec (2012), jíž pojí s Prometheem nejen stejný výdělek, ale i podobný ustupující zájem. Prometheus má ovšem tu výhodu, že stál "jen" 130 milionů, kdežto Sněhurka rovných 170. Na dvojku asi nakonec nedojde.
Muži v černém 3
Muži v černém 3
Na sedmičce komedie Adama Sandlera Můj otec je šílenec (2012), která mizí tak rychle ze žebříčku, že z toho někdejší hitmaker musí mít slušné noční můry. Čeká výdělečné sandlerovky soumrak? Vypadá to tak. Na osmičce neúnavní Avengers (2012), devítku okupují Muži v černém 3 (2012) a desítku uzavírá poslední novinka, průměrně hodnocená komedie o konci světa Seeking a Friend for the End of the World (2012), jež je v TOP10 poprvé a zřejmě i naposledy.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.