Akira dostala zelenou

Akira dostala zelenou
akira-dostala-zelenou-1
Akira je jedním z těch projektů, kterým se vůbec nedaří dostat na plátna kin, přestože je tu šance na obrovský divácký hit. Ale napřed trochu historie. Akira je kultovní manga sérií, kterou v letech 1982 až 1990 vydával Katsuhiro Ôtomo na stránkách Young Magazine. Protože měla série ohromný ohlas, natočil Ôtomo v roce 1988 na motivy komiksu animovaný celovečerní film, který došel podobně kladných ohlasů, jako předloha.
Komiks i film se odehrávají v roce 2019, třicet let po propuknutí Třetí světové války.V Neo-Tokiu probíhá nikdy nekončící válka proti podsvětí, které prakticky vládne městu. Hlavní hrdina Tetsuo se jedné noci nechtěně stane pokusným králíkem armády. Tajný experiment Tetsuovi dodá nadpřirozené schopnosti, současně mu ale zatemní mysl.
Přestože zní zápletka omšele, je příběh Akiry ceněný pro originální vývoj a jedinečný vizuální styl. Není se proto čemu divit, že látka zajímá Hollywood, konkrétně studio Warner Bros., kde se o její hrané zpracování pokoušejí někdy od roku 2009. Počátkem minulého roku to vypadalo, že nás čekají opravdové hody. Na režijní stoličku měl usednout použitelný Albert Hughes (Z pekla, Kniha přežití), měly se natáčet dva filmy současně s rozpočtem 230 milionů dolarů a Tetsua si měl zahrát Keanu Reeves. Už skoro začaly přípravy filmu, když dal Reeves projektu vale a tím ochromil důvěru Warnerů v Akiru.
akira-dostala-zelenou-2
Později od Akiry odešel i Hughes pro „kreativní neshody“ a projekt byl dán k ledu. Nyní vše ožívá a fanoušci asi dvakrát nadšení nebudou. Snímku byl odklepnut rozpočet 90 milionů, režie se ujme Jaume Collet-Serra (Neznámý), jednu z hlavních rolí má Garrett Hedlund (TRON: Legacy) a co je nejhorší, děj se nebude odehrávat v „Neo-Tokyu“, ale na „Novém Manhattonu“. To znamená, že můžeme zapomenout na jedinečné prostředí předlohy.
Z velkolepé adaptace se tedy nakonec vyklubal docela skromný film, který originál nejspíš připomene jen okrajově. To ti Keanu pěkně děkujeme…