Kritici v kostce #8: Lidice nestačily na Pandu ani X-Meny

Kritici v kostce #8: Lidice nestačily na Pandu ani X-Meny
Lidice
| Bioscop

Lidice

60%

Až se bude na konci roku bilancovat český film, dostanou Lidice s největší pravděpodobností nálepku nejrozporuplněji hodnocené podívané. Na jedné straně mluví kritici upřímně vystaveném pomníku, jiní si zoufají nad učebnicovým příkladem otrocké školní publikace, které chybí opravdové emoce. Těžko si vybrat. Je bez debat, že jsou Lidice snímkem hodným diskuze. Čeští lvi z toho ale nekoukají. S největší pravděpodobností se snímek stane tradiční výplní školních výletů. I když i ony výlety jsou sporné. Jestli se na něčem kritici všeobecně shodli, pak je to to, že historické události nemusí být pro mladé (historií nezasažené) diváky dostatečně jasné. Lidice nejsou průšvih, ale v rámci hodnocení jde o nejslabší premiéru týdne.
Kung Fu Panda 2

Kung Fu Panda 2

68%

Tradiční pokračování v tom lepším slova smyslu. Druhý díl oblíbené animované komedie není žádné terno. Nijak zásadně nerozvíjí původní film a v podstatě ani nenabízí tolik děje, aby ho šlo označit za plnohodnotné pokračování. Jenže funguje. Postavy kritiky stále baví a stejně tak humor, na kterém tvůrci i v druhém díle nešetřili. Všeobecně si česká kritika zoufá nad dabingem (nikoli kvůli kvalitě, ale čistě pro absenci původního hvězdného obsazení) a často bývá kritizováno 3D, díky kterému mohou divákům se slabším zrakem časté tmavší scény působit slušné problémy. Kung Fu Panda 2 dopadla ve známkách obstojně, i když se nepochybně čekalo mnohem více.
kritici-v-kostce-8-lidice-nestacily-na-pandu-ani-x-meny-3

X-Men: První třída

86%

Jedno z největších překvapení roku! Poslední vzdor a Wolveriene to v hodnoceních příliš vysoko nevytáhli a tak byl každý před premiérou První třídy opatrný. A režisér Matthew Vaughn všem vytřel zrak, když naservíroval nejen nejlépe hodnocený díl série, ale dokonce jeden z nejlépe hodnocených komiksových filmů vůbec. Kritici se předhánějí v oslavných ódách, přičemž nejčastěji oceňují První třídu vysokými 90%. Otázkou ovšem je, jestli se snímek zaplatí. První víkend zůstal v tržbách daleko za očekáváním, tak snad mu diváci zůstanou věrní a postupem času z něj udělají nejen kritický, ale i komerční hit.