James je králem světa… opět

James je králem světa… opět
james-je-kralem-sveta-opet-1
Přitom v případě Avatatu byl onen mediální hype možná až přílišný. Očekávání byla nemalá a nejeden zlý jazyk tvrdil, že si „železný Jim“ tentokrát vystavěl až příliš velké vzdušené zámky. Jenže Jamese Camerona není radno podceňovat. Jeho vesmírná novinka sice nestartovala nijak hvězdně (77 milionů za první víkend), ukázala se však zdatnou trvalkou. Druhý víkend se tržby propadly o pouhé necelé dvě procenta! Následující víkend spadly tržby o směšných devět procent a dá se očekávat, že ani nadcházející víkend nebude vůči modráskům krutý. Jen pro ujasnění představy – zpravidla se tržby propadají víkend od víkendu o 50% - tak dobrý Avatar je. Ve světě se Avataru daří ještě líp, než ve státech a James Cameron si tak připsal další rekord – je prvním režisérem, kterému se podařilo, že hned dva jeho filmy překonaly miliardu. A takových filmů je jen pět!

Na vrcholu žebříčku trůní (jak jinak) sám Cameron se svým Titanicem s úctyhodnými tržbami 1,8 miliardy dolarů. Na druhém místě je Pán prstenů: Návrat krále (1,1 miliardy), třetí jsou druzí Piráti z Karibiku (1,06 miliardy), čtvrtý Avatar (který na Piráty ztrácí směšné tři miliony) a pátý Temný rytíř (1,01 miliardy). Je jisté, že se Avatar bez problémů přehoupne přes veškeré „necameronovské“ projekty a jedinou otázkou dne zůstává – má Avatar na to pokořit i legendární Titanic? Dle diváckého nadšení tu ta možnost evidentně je.
Víte že?...
...v jedné z nejranějších fází psaní scénáře Cameron počítal s hlavní rolí pro Arnolda Schwarzeneggera? Bylo to ještě předtím, než se Arnie stal Kalifornským guvernérem.