Jako by odchod Henryho Cavilla nestačil, nový Zaklínač je podle prvních recenzí adeptem na propadák

Jako by odchod Henryho Cavilla nestačil, nový Zaklínač je podle prvních recenzí adeptem na propadák
Zaklínač: Pokrevní pouto | Netflix
Přesto ho nakonec fanoušci a fanynky knižní série Andrzeje Sapkowského, a her ostatně také, přijali, a to především pro nasazení hlavní hvězdy. Henry Cavill se možná nejevil ideální volbou na Geralta z Rivie, oddaností k látce si ale dokázal veřejnost naklonit na svou stranu. Bylo proto ohromné překvapení, když letos v říjnu vyšlo najevo, že po třetí sérii Cavill v roli končí a nahradí ho Liam Hemsworth. Důvodem pro Cavillův odchod byly neshody s tvůrčím týmem seriálu, který dle něho neprojevuje dostatečnou úctu předloze, a namísto aby z ní čerpal, vydává se pro něj nežádoucím směrem.
Henry Cavill
Zaklínač | Netflix
Třetí série bude proto velkým loučením s Cavillem a upřímně, zřejmě se nenajde příliš diváků a divaček, kteří by se na Hemsworthovu verzi těšili (zdá se, že natěšení jsou opravdu jenom tvůrci, kteří si podle všeho na Hemswortha mysleli od začátku). Na druhou stranu je svět Zaklínače samozřejmě bohatý na příběhy a není závislý jen na jediné postavě. Určité naděje se proto upínaly ke čtyřdílnému prequelu s podtitulem Pokrevní pouto, jehož hlavní hvězdou je Michelle Yeoh (Všechno, všude, najednou).
Bohužel se zdá, že i tady nás nic dobrého nečeká. Nová minisérie, která měla ukázat zlaté období před konjunkcí sfér, při níž se do světa Zaklínače dostala monstra, podle prvních recenzí v málokterém ohledu funguje. Nabízí sice strhující akci, krásnou výpravu a Yeoh to táhne, jak může, příběh je ale nezajímavý, postav je moc, přičemž žádná z nich nemá dostatečný prostor k nějakému vývoji a obecně z toho není příliš cítit kouzlo Zaklínače.
Jde spíše o sérii nejrůznějších poznámek, které někdo poslepoval dohromady ve snaze o vytvoření nějakého celku, než o strhující příběh, jemuž bychom propadli. Obecně jde ve známkách o nejhůře hodnocený příspěvek do daného universa, které nejenže nesnese srovnání s Cavillovou sérií, ale zaostává i za anime Zaklínač: Vlčí sen.
Michelle Yeoh, Laurence O'Fuarain
Zaklínač: Pokrevní pouto | Netflix
Výsledek není katastrofou v tom smyslu, že by bylo utrpením se na Pokrevní pouto dívat. Je to „jen“ nekonečná nuda bez pořádné dramaturgie, která se snaží ohromovat velkolepostí a různými pozlátky, ale působí přeplácaně, zbytečně se utápí v nudné politice (ta je otravná i v původní sérii) a žádná příběhová linka nechytne za srdce. Určitého zastání se možná dočká u těch, kteří nepatří mezi milovníky předlohy, a přesto si původní seriál užili. Pro ostatní jde podle všeho o projekt, který si mohou nechat ujít. Ostatně, dosavadní hodnocení 36 % na Rotten Tomatoes je dostatečně vypovídající – první série získala 68 % a druhá dokonce 95 %. O tak propastný rozdíl v kvalitě jde.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.