Hvězda Euforie zazáří v nové verzi lechtivého komiksu Barbarella, který v 60. letech proslavila Jane Fonda

Hvězda Euforie zazáří v nové verzi lechtivého komiksu Barbarella, který v 60. letech proslavila Jane Fonda
Jane Fonda jako Barbarella | Paramount Network
„Nastal čas na záchranu vesmíru,“ uvedla herečka Sydney Sweeney na svém instagramovém profilu pod fotografií, na níž Jane Fonda pózuje s futuristickou zbraní a ve vyzývavém kostýmu na plakátu k legendární vesmírné opeře Barbarella. Snímek z roku 1968 vznikl na motivy komiksu Jeana-Claudea Foresta a představil mezihvězdnou hrdinku 41. století, která bojuje se zlovolným vědcem pomocí vlastní přitažlivosti a objevování sexuálních rozkoší.
Brakový příběh si okamžitě vydobyl kultovní status a z Jane Fondy učinil muži i ženami uctívaný sexsymbol. Legendární herečka si roli zopakovala ještě v muzikálu z roku 2004. Sweeney tedy s novou verzí, která vznikne pod záštitou studia Sony, vstupuje do ikonických šlépějí. Hvězda seriálu Euforie už dříve dokázala, že kromě atraktivních křivek má také herecký talent, tudíž by mohla představovat ideální nástupkyni Fondy. Úloha silné komiksové hrdinky v dnešní době rezonuje a oproti prostoduché formě originálu, zbarveného do nezávazných erotických představ květinových dětí, by moderní uchopení mělo femininitu podchytit sofistikovaněji.
Na druhou stranu není pochyb o tom, že právě hereččina fyzická atraktivita sehrála v jejím obsazení klíčovou úlohu. Příběh Barbarelly je na ikonizaci ženských těl postavený a je otázkou, zda se tvůrci dnes vyvarují nešvaru v podobě přehnané sexualizace – se Sweeney, jejíž poprsí, blond vlasy a smyslný hlas z ní i v Euforii dělají objekt především mužské sexuální touhy, může snímek snadno sklouznout k ideové poloze originálu. Barbarellu ve své době řada kritiček a kritiků odmítla jako exploatační škvár, který v éře, kdy Stanley Kubrick povýšil sci-fi nad úroveň dětinských atrakcí, prokázal svému žánru spíše medvědí službu.
Nový projekt se momentálně nachází v rané fázi vývoje a zatím nemá režiséra ani scenáristu. Se Sweeney na palubě si ale automaticky získává pozornost. Hereččino jméno se těší stále větší oblibě, letos obdržela dvě nominace na Emmy za výkony v Euforii a satirické sérii Bílý lotos a zahraje si po boku Dakoty Johnson v komiksové adaptaci Madame Web, taktéž vznikající u Sony. Studio si Sweeney evidentně oblíbilo a herečka bude novou Barbarellu rovněž koprodukovat.
Euforie
Sydney Sweeney – Euforie | HBO Max
Barbarellu se v průběhu let pokoušelo oživit několik věhlasných filmařů včetně Roberta Rodrigueze (Sin City), jenž ji roku 2007 plánoval natočit u Universalu s herečkou Rose McGowan. O dva roky později selhal také Robert Luketic (Oko bere), snad se tedy slavný vesmírný obleček vrátí na stříbrná plátna (potažmo na stream) v následujících letech.
Fanoušci a fanynky Sydney Sweeney jistě nepochybují o tom, že může jít o správnou volbu. Nežijeme však v šedesátých letech a před tvůrci stojí výzva natočit komiksový velkofilm plný nahoty v době, kdy se mainstreamová produkce snaží ženské postavy za každou cenu neobjektivizovat. Minimálně nadšenci v oblasti kultovní tvorby ale musí být na výsledek zvědaví.

Kinolog: Komunisty zakázané Sedmikrásky udělaly ve světě českému filmu největší jméno

Nemají nejvíce cen, ani je nevidělo nejvíc lidí. Ale Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové mají nejvíc záznamů v odborné filmové literatuře. Nyní přichází do kin v restaurované verzi a mají jedinou chybu…