„Srdce ještě větší než chodidla.“ Seriálový Pán prstenů má finální trailer, ale stále jsme mu nepropadli

„Srdce ještě větší než chodidla.“ Seriálový Pán prstenů má finální trailer, ale stále jsme mu nepropadli
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Seriál Pán prstenů: Prsteny moci je za dveřmi. Už 2. září se na Prime Video vrátíme do Středozemě v první z osmi epizod, která ponese název Shadow of the Past, tedy Stín minulosti. Dvě dekády, které nás nyní oddělují od premiéry filmové trilogie Pán prstenů, se ale nezdají být tak dávnou minulostí. Filmy Petera Jacksona nastavily laťku tak vysoko, že ji nedokázal zdolat ani jeho pozdější Hobit, a výrobu drahého seriálu od Amazonu provází pochyby, které se tvůrci pokouší rozptýlit nově zveřejněným trailerem.
Pán prstenů: Prsteny moci
Upoutávka nepostrádá epické měřítko a astronomický rozpočet je znát, když sledujeme sérii okázalých výjevů z roztodivné Středozemě, od hobitích sadů až po zasněžené vrcholky hor. Z bitevních scén vidíme pouhé náznaky. Tvůrci buď záměrně mlží, nebo nemají z čeho brát. Husinu nám mají navodit heroické momentky, které představují širokou škálu nových postav, ale vizuálně vypadají pořád jaksi uměle, obzvláště v porovnání se Společenstvem prstenu, Dvěma věžemi a Návratem krále. A zvolená popová hudba nedokáže pohltit tak jako orchestr Howarda Shorea a rozhodně není pohádkově oblbující jako May It Be, jímž si nás před jednadvaceti lety získala Enya.
Srovnávání ale asi nebude nejšťastnější cestou. Jednak na něj bude dost času po premiéře celé série, která by měla být jen první z několika, jednak by nevyhnutelně vyústilo až ve skutečnost, že Amazon přichází s příběhem zasazeným dva tisíce let před událostmi Pána prstenů, ačkoli na tuto část Tolkienova díla a světa netřímá žádná práva.
Ani tato standardně střižená upoutávka zkrátka nedokáže poradit, jak si máme srovnat dojmy a myšlenky. Jestli se bát zostuzení a ledabylého zneužití úžasné a populární látky, nebo se těšit na velkolepý návrat do oblíbených míst s prověřenými charaktery jako Galadriel či Elrond. Příslib formování prstenů moci a prvního vzepětí sil proti podlému Sauronovi tu vůbec nerezonuje. Nejvíc asi potěší proslov dobráckého hobita, který mluví o „srdcích ještě větších než chodidla“.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
Opětovné navštívení bájných krajů ale zůstává lákadlem, které rozhodne. Filmy Petera Jacksona už na Prime Video nějakou dobu trendují a publikum, ať už z natěšené, či naopak brblající nad designem některých postav, si je nepřipomíná náhodou. Prsteny moci budou obrovským hitem a možná i skvělou a strhující podívanou, která nám své trumfy jen schválně neodkrývá. Moc prostoru k nadšení nám však tvůrci zatím nedávají.

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.