První dlouhá upoutávka na velkolepý seriál Pán prstenů vypadá draze a hraje na nostalgii. Podaří se jí prolomit nedůvěru?

První dlouhá upoutávka na velkolepý seriál Pán prstenů vypadá draze a hraje na nostalgii. Podaří se jí prolomit nedůvěru?
Pán Prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
Těžko říct, jestli se mu to může podařit. Prsteny moci jsou zatím spojené hlavně s vlnou nenávisti, která se na ně navalila. Redditová skupina lotrmemes soustředící se na humor inspirovaný světem Středozemě musela zakázat jakékoliv zmínky o seriálu, protože hádky, urážky, útoky na herce a herečky tmavé pleti a obecně „blbá nálada“ nešly nadále moderovat.
Při pohledu na aktuální ukázku je trochu absurdní, jak zvládlo tolik kontroverze vyvolat něco tak… adekvátního? Protože Prsteny moci tu vypadají zhruba tak, jak lze očekávat. Velký rozpočet, spousta viditelné péče a snaha evokovat kouzlo a kvalitu filmové trilogie. Výtkou by mohla být snad jen sázka na jistotu, jistě ale nejde o nic, co by si žádalo nenávistnou kampaň.
Pán prstenů: Prsteny moci
Bylo by skvělé, kdybychom se mohli všichni kolektivně nadechnout, vydechnout a počkat, jak to dopadne. Upoutávka zatím, přesně podle zvyklostí trailerového řemesla posledních let, ani nenaznačuje, jaká bude zápletka seriálu. Víme ale, že prakticky pro všechny zúčastněné od samotného Jeffa Bezose po jednotlivé členy štábu jde o vysněný projekt. To samo o sobě nezaručuje kvalitu. Nicméně vehementní snaha odpůrců odepřít tvůrcům titul „opravdových fanoušků“ a prohlašovat je za chladnokrevné zloděje Tolkienovy památky je smutnou ukázkou zbytečného střežení brány.
Proč by se tento projekt svěřoval náhodným kolemjdoucím, když na něj stojí frontu ti, pro něž jde o splněný sen? Amazon jistě usiluje o komerční dílo, jež má vygenerovat zisk, totéž ale platí o Jacksonově Pánovi prstenů, kterého všichni tak milujeme. A rozhodně o obludně předimenzované hobití trilogii.
Co že má být největším prohřeškem? Hlavně odklony od předlohy. V Amazonu by přitom pravděpodobně neudělali nic raději, než adaptovali nějaký velmi známý příběh Tolkienova Legendaria. Ani lidem, kteří projekt důsledně sledují, však není úplně jasné, na co všechno se Bezosovi vlastně podařilo získat práva. Většina stěžejních materiálů mu asi chybí, scenáristé tedy museli přijít s novými nápady, do nichž jsou jen vloženy povědomé střípky.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
To je jistě komplikace, ne ale nepřekonatelný problém. Jedno je totiž nutné podotknout – věrnost adaptované látce není objektivní kvalitou uměleckého díla. A odklon není objektivní chybou. Zvlášť v případě předlohy bez uzavřeného kánonu, s mnoha mezerami a s tolika protichůdnými verzemi příběhů, jako jsou Tolkienovy nedokončené a z větší části až posmrtně publikované spisy.
I spor o ne/vousatých trpaslicích, který se stal symbolem celé situace okolo Prstenů moci, je slepou uličkou, protože Tolkienovo psaní tu žádnou konečnou odpověď nenabízí. Dříve publikované texty implikovaly (ne však stvrdily) vousatou bradu trpaslic. Nověji vydaná kniha The Nature of Middle-earth naopak naznačuje, že vousy mají jen trpasličí muži. I kdyby však existovalo jasné potvrzení, je zcela adekvátní, když se filmaři z jakéhokoli důvodu rozhodnou trpaslice realizovat bez vousů. Vždyť Jackson dělal mnohem drastičtější zásahy!
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
Dá se snad pochopit, proč úpěnlivou věrnost předloze požadují nejvěrnější příznivci Tolkiena, nedává ale sebemenší smysl, že tato nálada vstoupila do mainstreamové debaty. Tedy… z jednoho úhlu pohledu to smysl dává. Vousatá trpaslice se pro mnoho uživatelů internetu stala zástupným tématem, protože na sociálních sítích se mohou hádat o jejích vousech, ale ne o její barvě pleti, která jim vadí doopravdy. Protože udržovat rasovou čistotu fantasy světů je pro některé lidi podezřele důležitou volnočasovou aktivitou. A až příliš velký dav se jimi nechal strhnout k upřímně míněné absurdní hádce o tom, jestli nevousatá trpaslice značí, že nový Pán prstenů prostě nemůže být dobrý.
Prsteny moci budou mít premiéru až 2. září, ale už teď je možné být jimi vysíleni. Zkusme se od toho oprostit a doufat, že ten vypočítavý komerční produkt bude také zábavný na sledování, jako byl ten Jacksonův před dvaceti lety. V tuto chvíli není důvod být si příliš jistí úspěchem či neúspěchem.

Kinobox: Král rokenrolu Elvis čerpal z černošské kultury a měl nebezpečně smyslné pohyby pánve

Nový životopis o zpěváku Elvisovi Presleym má 160 minut, ale trvat by mohl klidně i déle. Je to film o rychlém vzestupu a pomalém pádu. Formálně je mnohem nápaditější než nedávná úspěšná, ale nudná Bohemian Rhapsody.