Stranger Things: Co všechno víme o páté řadě? Pravděpodobně nastane katastrofa a zemřou i některé hlavní postavy

Stranger Things: Co všechno víme o páté řadě? Pravděpodobně nastane katastrofa a zemřou i některé hlavní postavy
Stranger Things (2016) | Netflix

Pozor, následující text obsahuje spoilery.

Stranger Things boří rekordy, kde se dá. Nejenže jsou vůbec nejdražším seriálem v historii, kdy ve čtvrté řadě vyšla jedna epizoda zhruba na 30 milionů dolarů, což je dvakrát tolik než Hra o trůny. První část čtvrté série navíc v období mezi 30. květnem a 5. červnem nastreamovala přes 286 milionů hodin. Během prvního dne uveřejnění druhé části prozatím poslední série poté Netflix na pár minut spadl, jak byl přetížený uživateli. Nelze se proto divit, že spousta nadšenců čeká na každičké info ohledně dalšího pokračování. Podívejme se tedy na to, co už nyní víme jistě.

Trailer ke čtvrté sérii vol. 2:

Stranger Things
Tvůrci The Duffer Brothers, kteří Stranger Things píšou a režírují, se k budoucnosti seriálu vyjádřili jasně. Pátá série bude rozhodně poslední, kterou nám nabídnou. Dočkáme se tedy velkého vyvrcholení celého příběhu, ale kdy to bude? Na scénáři by se mělo začít pracovat již letos v srpnu a ihned po jeho dopsání se tvůrci pustí do natáčení. Bude se rozhodně na co těšit. Po internetu už kolují řady teorií a spekulací o tom, co všechno se dozvíme.
Patří mezi ně například i to, že Jednička aka Henry Creel aka Vecna je biologickým otcem Eleven. Řada známých faktů by tomu skutečně nasvědčovala. Doteď netušíme, kdo je jejím pravým otcem, nevíme ani nic o tom, odkud se vzal její „paranormální“ potenciál a nebylo přesně vysvětleno ani to, proč si ji Henry ve vzpomínkách vytipoval a proč byl odhodlaný ji vychovávat sám. Jinými slovy, teoriemi se to na sociálních sítích hemží, fanouškové a fanynky se proto nemohou dočkat, zda budou mít pravdu.
Stranger Things (2016)
stranger-things-co-vsechno-vime-o-pate-rade-pravdepodobne-nastane-katastrofa-a-zemrou-i-nektere-hlavni-postavy-14

Co víme o páté sérii?

Navzdory snaze všech hrdinů zabránit Vecně v jeho zlotřilém plánu se mezi dimenzemi otevřela obrovská brána, která do městečka Hawkins přinesla chaos, utrpení a zmatek. Mnoho obyvatel zemřelo a ti zbylí se z města snaží dostat pryč. Je to vůbec poprvé, co série skončila neúspěchem, což řadu diváků a divaček šokovalo. Jaká je budoucnost města? Má vůbec nějakou? Zdá se tedy, že krutý plán Vecny o stvoření jeho „nádherného“ nového světa skutečně vyšel.

001 vs 011

V poslední epizodě čtvrté série se Vecna ocitl doslova na hraně smrti, když se utkal s Nancy, Stevem a Robin. Přesto se mu ale na poslední chvíli podařilo uniknout. Není známé, jaké zranění utržil, ani to, kolik času bude potřebovat k uzdravení. Dá se ale předpokládat, že až se vrátí, bude to masakr. Bude ho hnát vztek a touha po pomstě, což by mělo uvolnit jeho pravou sílu a poslat do Hawkins hordy monster z dimenze Upside Down.
Stranger Things (2016)
Stranger Things (2016) | Netflix
Jediná bytost, která bude schopná se Vecnovi postavit, je Eleven. I když málem zemřela poté, co se s ním utkala v poslední epizodě čtvrté série, dá se předpokládat, že stejně jako Vecna i ona odhalí svůj pravý potenciál. Aby jej ale dokázala porazit, bude muset trénovat.

Bude město Hawkins uzavřeno v karanténě?

Vzhledem k nebezpečí, které nyní Hawkins představuje pro zbytek světa, by se měla armáda postarat o to, aby jej izolovala. Očekává se tedy větší důraz na sílu armády, než tomu bylo doposud. Pokud se totiž některé z monster dostane ven, nastane chaos. To ale představuje jistou dávku komplikací pro zbytek obyvatel, kteří se ještě nestihli vystěhovat. Budou se muset utkat tváří v tvář s demogorgony, mozkožrouty a dalšími obludami?

Co se stane s bránami?

I kdyby se Vecnu podařilo porazit, neznamená to, že bude po všem. To, co napáchal, nepůjde napravit tak snadno. Eleven sice dokáže otevřít či uzavřít jednu bránu z nebo do Upside Down. Otázkou ale je, zda zvládne uzavřít tolik portálů najednou? Zde nastává čas na další fanouškovskou teorii, která se soustředí na zodpovězení otázky, jak vlastně půjde zachránit městečko i celý svět. Podle řady fanoušků a fanynek je jedinou možností, jak brány uzavřít, obětování Eleven. Pokud se rozhodne zachránit Hawkins, bude ji to pravděpodobně stát život.
stranger-things-co-vsechno-vime-o-pate-rade-pravdepodobne-nastane-katastrofa-a-zemrou-i-nektere-hlavni-postavy-11
Stranger Things (2016) | Netflix

Probudí se Max?

Po tom, co se jí stalo, zůstává budoucnost Max záhadou. Eleven jí sice po napadení Vecnou dokázala přivést zpět k životu, ale dívka utrpěla vážná vnitřní zranění a navíc oslepla. Pokud se probere a bude ve vážném stavu, moc to seriálu nepřinese. Na druhou stranu, jestli se probudí zcela uzdravená, bude to znamenat, že Eleven má sílu navrátit mrtvým zpět plnohodnotný život. Jak by ale tvůrci takovou moc vysvětlili?
stranger-things-co-vsechno-vime-o-pate-rade-pravdepodobne-nastane-katastrofa-a-zemrou-i-nektere-hlavni-postavy-21
Stranger Things (2016) | Netflix

Časový skok

The Duffer Brothers prozradili, že mezi čtvrtou a pátou sérií nastane časový skok. Měli bychom se z roku 1988 posunout do roku 1989. A proč? Jednoduše proto, že dětští herci ztvárňující ústřední postavy rostou jako z vody, a tak by to nevypadalo věrohodně, kdyby se zničehonic objevili ve stejný den a vypadali dospělejší.

Jaká je budoucnost hlavních hrdinů?

Skoro překvapivým závěrem čtvrté sezóny bylo, že nikdo z hlavních hrdinů neumřel. Nyní ale nastává otázka, co je čeká v páté, navíc finální sérii. Věděli jste, že měl Steve podle první verze scénáře zemřít již v první řadě? Tvůrci si jej ale tak oblíbili, že se rozhodli tuto postavu zachovat a dnes je Steve jedním z nejoblíbenějších hrdinů vůbec. Pokud umře, bude to podle fanoušků a fanynek jedna z největších heroických smrtí v historii seriálů.
stranger-things-co-vsechno-vime-o-pate-rade-pravdepodobne-nastane-katastrofa-a-zemrou-i-nektere-hlavni-postavy-8
Stranger Things (2016) | Netflix
A jak to vypadá pro Willa? Právě k němu totiž směřuje další fanouškovská teorie o tom, že nad ním má od první série moc Vecna. Tato teorie vznikla primárně poté, co všímaví diváci a divačky zjistili, že se v první epizodě první série v momentě, kdy poprvé spatří demogorgona, ozve bití hodin, které jsou právě tolik specifické pro padoucha Vecnu. Spekulují tedy o tom, že ho tehdy posednul, aby získával informace o dění v Hawkins, především aby mohl šmírovat Eleven. Jenže kluci tehdy Eleven ještě neznali. Setkali se s ní až potom, co byl Will unesený do dimenze Upside Down. Tato teorie bude tedy možná jen slepou uličkou.
Také Eleven může dopadnout různě. Podle všeho závisí osud městečka Hawkins právě na ní a na jejích schopnostech. Jestli ji uzavření bran bude stát život a jestli k tomu bude muset dojít, to se dozvíme pravděpodobně až při sledování páté série. O Jonathanovi se toho zatím moc nemluví a nepíše, obzvlášť kvůli tomu, že měl ve čtvrté sérii minimum prostoru a jeho postava se nikam neposunula. Navíc zůstává vyřešit milostný trojuhelník mezi ním, Nancy a Stevem, kteří k sobě evidentně stále něco cítí. Pokud je podle fanoušků u někoho pravděpodobná smrt, pak právě u Jonathana.

VIDEO: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?
Sci-fi hororová minisérie vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?

O vzniku Vecny

O tomto padouchovi se toho pravděpodobně dozvíme ještě hodně, protože jeho existence stále vyvolává řadu otázek. Dozvěděli jsme se sice něco málo o jeho minulosti, ale stále nevíme všechno. Ať už se jedná o výše zmiňovanou teorii, že je otcem Eleven, či o to, že se veškeré dění od počátku seriálu točí kolem něj a všechno, co se stalo, bylo jen součástí jeho krutého plánu. Pokud je tomu opravdu tak, tvůrci s ním ještě můžou mít velké plány. Věděli jste, že se Vecna v minulosti dočkal řady nejrůznějších a o mnoho děsivějších podob? Nakonec zvítězila tato známá, hrůzostrašná a skoro pavoučí zmutovaná entita. První vizuály ale mnohem víc připomínaly postavu z filmů Guillerma del Tora. Roztékající se kůže, zapadlé oční důlky či trny po celém těle? Můžeme být rádi, že Henry dopadl tak, jak dopadl.
stranger-things-co-vsechno-vime-o-pate-rade-pravdepodobne-nastane-katastrofa-a-zemrou-i-nektere-hlavni-postavy-20
Stranger Things (2016) | Netflix