Revoluční Top Gun se blíží a první kritici oplývají nadšením. Tom Cruise se na prahu šedesátky vybičoval k životnímu výkonu

Revoluční Top Gun se blíží a první kritici oplývají nadšením. Tom Cruise se na prahu šedesátky vybičoval k životnímu výkonu
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Kultovní Top Gun natočil Tony Scott roku 1986 a příběh o výcviku elitních vojenských pilotů se stal nejen komerčním hitem, ale také první opravdu legendární rolí Toma Cruise. Pete „Maverick“ Mitchell a s ním celý Top Gun se dočkali skvělé parodie v podobě Žhavých výstřelů, ale s pokračováním si Hollywood dával načas. Po úmrtí Tonyho Scotta roku 2012 to s návratem do vzduchu vypadalo bledě, ale studio Paramount hodlalo značku oživit za každou cenu a důvěru nakonec dostal ten zřejmě nejpovolanější – režisér Nevědomí či Hrdinů ohně Joseph Kosinski, jenž studoval letecké inženýrství.
Pokračování s názvem Top Gun: Maverick je hotové už delší dobu a první trailer vyšel před více než dvěma a půl lety, ale kvůli koronaviru se premiéra opakovaně odkládala. Přesun na streamovací služby totiž nikdy nepřipadal v úvahu, neboť snímek má být bezprecedentním vizuálním milníkem – herci v čele s Cruisem absolvovali náročný výcvik a naučili se pilotovat stíhačky, do jejichž kokpitů tvůrci nacpali několik moderních imaxových kamer. Film tedy zapojí minimum CGI efektů a můžeme se těšit na strhující zážitek, který nejvíce doceníme na těch největších, nejlépe imaxových plátnech.
O samotném příběhu se toho zase tolik neví, ale Pete Mitchell bude tentokráte dohlížet na trénink mladších armádních pilotů, které čeká speciální obtížná mise. Vedle Cruise se vrátí také Val Kilmer, jenž v originále ztvárnil Toma „Icemana“ Kazanskyho, a z nových tváří se můžeme těšit například na Milese Tellera (Hrdinové ohně), Jennifer Connelly (Requiem za sen) nebo Eda Harrise (Truman Show).
Očekávání jsou vyhnána na maximum jednak zásluhou bombastických upoutávek, jednak díky náročnému tvůrčímu procesu a přípravě herců, která se považuje za vůbec nejintenzivnější v historii a do níž jsme mohli nahlédnout v krátkém videu.
Top Gun: Maverick
Režisér Kosinski a jeho štáb pořídili neskutečných 800 hodin materiálu, což je více než celá trilogie Pán prstenů dohromady. „Zabralo hrozně moc času, abychom dosáhli toho, co jsme chtěli,“ potvrdil režisér v nedávném rozhovoru pro IndieWire. Navíc si tento přístup vyžádal i plnou spolupráci od herců, kteří se kromě létání museli naučit i to, jak efektivně manipulovat s kamerami. „Herce jsme museli naučit vše o osvětlování, kameře a střihu,“ přitakal sám Tom Cruise, jenž je známý tím, že takřka veškeré kaskadérské kousky provádí sám. „Musel jsem je učit, jak zapnout a vypnout kameru, a také o správných úhlech a objektivech. V těch tryskáčích jsme nemohli být libovolně dlouho. Když šli do vzduchu na dvacet nebo třicet minut, musel jsem se ujistit, že dostaneme vše, co potřebujeme,“ uzavřel slavný herec, jenž film současně produkuje.
A jak naznačují první ohlasy ze CinemaConu, natěšenost je necelý měsíc před tuzemskou premiérou na místě. Kritici do jednoho velebí strhující audiovizuální provedení a vyzdvihují rovněž příběh, který je pevně spjatý s jedničkou, ale podle všeho ji překonává. A nejen to – Kosinski prý práci Tonyho Scotta zastiňuje ve všech ohledech a hovoří se o nejlepším filmu roku, ne-li posledních několika let. Toto tvrzení podpořila na svém twitterovém účtu například Nikki Novak, podle níž může jít o nejlepší film za posledních deset let: „Vzrušení a husina, slzy a aplaus. Tom Cruise nemá obdoby. Překonává to veškeré možné představy. Mimořádně napínavé, perfektní.“
Kromě herců se pochopitelně vyzdvihuje vizuální provedení, které prý opravdu bere dech. „Do Top Gun: Maverick jsem se zamiloval. Byl jsem ohromen kamerou, leteckými scénami a výkonem Toma Cruise. Zbylé obsazení bylo také skvělé, speciálně pak Miles Teller a Glen Powell. Přesně ten typ filmu, který chcete vidět na tom největším dostupném plátně,“ napsal Steven Weintraub.
S tím souhlasí také Scott Menzel, jenž shledal snímek „lepším než originál, a to v takřka každém ohledu.“ Drew Taylor pro změnu uvádí, že Kosinski s ostatními dosáhli výsledku, který je „epický i intimní, zastavuje se při něm srdce a současně je srdcervoucí. Ať už si myslíte, že je to sebevíc dobré, tak věřte, že je to ještě lepší“.




Ohlasy tedy lákají na velkolepý blockbuster, který je perfektním pokračováním klasiky a formálně by ji měl ještě překonávat. A vůbec nejvíc ho ocení zřejmě ti, kteří mají silný vztah ke Scottovu originálnímu snímku. Takových diváků a divaček se jistě najde dostatek, a pokud připočteme i současné publikum, které na film půjde z vášně pro epický kinozážitek, Top Gun: Maverick může být ohromujícím hitem. A může rovněž přitáhnout novou generaci fanoušků, díky nimž se Paramount odváže a třeba Toma Cruise přemluví, aby si potřetí zapilotoval ještě před sedmdesátkou.
Snímek čeká oficiální premiéra na letošním festivalu v Cannes a 27. května se na něj můžeme vypravit v českých kinech. Těšíte se a zajdete do IMAXU?