Streamovací služba Hulu uvádí film na motivy slavného Čapkova dramatu. A je to pecka

Streamovací služba Hulu uvádí film na motivy slavného Čapkova dramatu. A je to pecka
Matka versus Android (2021) | Miramax
Mother/Android je nový americký dramatický sci-fi thriller, jehož režie se ujal Mattson Tomlin. Tento americký tvůrce má za sebou zatím čtyři scénáře, patří mezi ně například romantický sci-fi snímek Malá rybka. Matka versus android je jeho debutový snímek, k němuž také napsal scénář a pod nějž se podepsal rovněž jako producent.

Trailer: Matka versus android

Matka versus android

Roboti převzali vládu nad světem

Děj se odehrává v blíže neurčené blízké budoucnosti, v níž lidé koexistují společně s vysoce inteligentními androidy, kteří jim slouží. Harmonie skončí, když je do centrálního systému nainstalován neznámý virus a androidi se vymknou lidské kontrole. Bohužel nám ale není blíže popsáno, proč se tomu tak stalo. Bez otálení začnou své někdejší pány vraždit a chtějí převzít jejich roli pánů tvorstva. Zrovna tehdy zhruba 25letá dívka Georgia, zkráceně G, zjistí, že je těhotná. K tomu všemu se Samem, jehož teprve nedávno potkala, takže si není vůbec jistá tím, co bude dělat. Sam jí sice nabídne lásku, sňatek a podporu, ona je ale stále na pochybách. Není si jistá tím, zda jej miluje, natož tím, jestli s ním chce vychovávat dítě.
netflix-vydal-film-na-motivy-slavneho-capkova-dramatu-a-je-to-pecka-1
Matka versus Android (2021) | Miramax
Apokalypsa, která právě vypukne, její rozhodnutí o něco ulehčí. Androidi získali veškerou moc nad městy a lidé jsou vyhnáni do lesů, tedy alespoň ti, co přežili. Vztah G se Samem se během dlouhých měsíců putování prohloubí, stejně jako přesvědčení mladé ženy, že o rodinu stojí. Svět, jak ho znali, se zatím rychle mění. Lidé si uprostřed lesů stavějí tábory, ukrývají se před věcmi, které ještě nedávno nazývali svými sluhy, a modlí se, aby zvládli přežít. Jejich šance jsou ale každým dnem menší. G a Sam jsou na to sami, společně musí tvrdě bojovat za to, aby ochránili sebe i jejich potomka, chlapečka Foresta. Příběh se povětšinou odehrává někde uprostřed státu Massachusetts, v lesích kolem Bostonu. Objeví se ale i pár scén, které ukazují katastrofické následky apokalypsy ve městech, což pro navození dystopické atmosféry zcela stačí.

Američtí tvůrci se inspirovali Čapkem

Pravděpodobně vám tento příběh zní povědomě. Tvůrci se totiž zcela přiznaně inspirovali slavným dramatem Karla Čapka R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti), v němž se roboti obrátí proti lidem a způsobí jejich zkázu. Ve filmu na knihu jedna z vedlejších postav přímo odkazuje ve smyslu určitého proroctví, které lidstvo ignorovalo, což se mu nakonec vymstilo.
netflix-vydal-film-na-motivy-slavneho-capkova-dramatu-a-je-to-pecka-2
Matka versus Android (2021) | Miramax
V Matce versus android uvidíte perfektní herecké výkony. Georgii ztvárnila slavná americká herečka Chloe Gratz Moretz, již si většina vybaví jako Hit Girl z akčního komiksového filmu Kick-Ass a Kick-Ass 2, dále hrála například v Temných stínech, Carrie či v Hugovi a jeho velkém objevu. Do postavy G vložila spoustu emocí. V jejím hereckém výkonu se odráží pocity nezkušené mladé matky, jež se ze dne na den ocitla na útěku. Roli jejího partnera Sama ztvárnil Algee Smith. Oba charaktery jsou zcela odlišné. Ona je ambiciózní, akční, velice empatická a možná trochu cholerická. On je naopak naprostý flegmatik, který zevnějšku nejeví žádné emoce. Je sice milý a obětavý, zároveň ale nezajímavý suchar. Svou partnerku sice chrání, jako člověk a emocionální podpora ale za moc nestojí.
netflix-vydal-film-na-motivy-slavneho-capkova-dramatu-a-je-to-pecka-4
Matka versus Android (2021) | Miramax
Myšlenkou filmu je připomenout divákům a divačkám, že stroje jsou sice dobrými sluhy, ale byly by špatnými pány. Proto by lidstvo mělo být opatrné, jakým směrem se vydává. Androidi jsou ve snímku vyobrazeni jako inteligentní bytosti schopné vyvíjet nové technologie, manipulovat lidskými emocemi a naprosto s lidmi splynout, pokud chtějí. Snadno se tak dostanou někomu pod kůži, přesvědčí je o lidskosti, aby lidstvo následně mohli napadnout zevnitř. Lidé by si měli uvědomit, že jakmile nás ovládnou technologie, je to pro lidstvo konec. Oproti lidem jsou stroje sice inteligentní, ale za to bez emocí. Lidé spoléhají na soucit, morálku, empatii, stroje ale nikoliv.

Nečekejte množství akce, soustřeďte se na sdělení

Matka versus android je snímek, který se mnohem více než na akční a krvavé scény soustředí na téma lidské mentality versus vědomí umělé inteligence. Jediné, co bych snímku vytkla, byly některé scény, které se mi zdály příliš usekané a malinko tak kazily atmosféru filmu. Ve chvíli, kdy se gradovalo napětí, hlavní postavy se dostaly do úzkých, tak následoval střih a najednou jste se ocitli například v nemocnici, kde se až zpětně vysvětlovalo, co se vlastně přihodilo. To by někoho mohlo lehce odradit.
netflix-vydal-film-na-motivy-slavneho-capkova-dramatu-a-je-to-pecka-3
Matka versus Android (2021) | Miramax
Náladou mi tento titul připomínal například seriál Brave New World, jenž si stejně jako Matka versus android pohrává s tematikou utopické budoucnosti, která se po odkrytí všech temných aspektů pod povrchem rázem změní v dystopii a poukazuje na to, jak jsou rozdíly mezi těmito dvěma žánry tenké. Záleží totiž víceméně pouze na tom, z jakého úhlu pohledu je na tuto realitu pohlíženo. Lidstvo se vždy snaží dosáhnout nějaké dokonalosti, ať už se jedná o otupování vlastních emocí a názorů pomocí drog či o ideální vizi, kdy lidé vládnou svým inteligentním vynálezům a naivně věří v to, že jim nic nehrozí.
netflix-vydal-film-na-motivy-slavneho-capkova-dramatu-a-je-to-pecka-6
Matka versus Android (2021) | Miramax
Názory na tento titul jsou různorodé, někdo si stěžuje na to, že zde chybí akce, jiní zase na to, že film negraduje, dle mého názoru je hlavním sdělením příběhu zkrátka něco mnohem hlubšího, něco k zamyšlení. Pokud se tedy chcete podívat na krvavý akčňák s roboty a kyborgy v hlavní roli, sáhněte raději po Terminátorovi. Jestli se ale chcete podívat na poměrně zajímavé zpracování filmu na motivy slavného dramatu, tak snímek doporučuji.
hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.