Nové fotky z natáčení Indiana Jonese avizují šílenou zápletku, která by mohla pátý díl posunout na zcela novou úroveň

Nové fotky z natáčení Indiana Jonese avizují šílenou zápletku, která by mohla pátý díl posunout na zcela novou úroveň
Indiana Jones | Paramount Network
Indiana Jones 5 se začal natáčet začátkem června ve Velké Británii a internet zasypaly spekulace o možných podobách příběhu. Harrison Ford, jenž si v devětasedmdesáti letech zahraje udatného archeologa naposledy, byl například se štábem spatřen poblíž starobylého skotského zámku, což vyvolalo fámy o oživení zapadlé zápletky se zámeckým duchem, která se měla využít už v Poslední křížové výpravě. Fotky z natáčení rovněž odhalily masky, které si nasazují mladší kaskadéři, aby mohli zastoupit zestárlého Forda v některých náročnějších scénách. Tyto masky ovšem představily herce v mladší podobě, což pro změnu vyústilo v předpoklady, že scénář bude zahrnovat návraty v čase. A to se jen potvrdilo poté, co jsme na dalších fotografiích spatřili nacistické postavy. Režisér James Mangold přitom potvrdil, že příběh bude zasazený do 60. let, tudíž se návraty do období druhé světové války zdají být jisté.
Otázkou ale zůstává, jak k nim tvůrci hodlají přistoupit. Zda ve formě klasických flashbacků, nebo zapojením sci-fi zápletky. Aniž bychom mohli vynášet definitivní soudy, čerstvé fotografie z natáčení, které zveřejnil britský magazín Daily Mail, fanoušky mohutně přiklání ke druhé možnosti. Na obrázkách jsou k vidění jednak sám Ford s hereckou kolegyní Phoebe Waller-Bridge, ale také skupina herců v gladiátorských kostýmech s meči a štíty, která stojí vedle charakteristické dobové veslice. Jedna fotka pak zachycuje tyto herce schované za barikádou, mávající meči. Dojmy jsou jednoznačné – Indy se podle všeho konečně chystá cestovat časem, a to možná ve velkém stylu, jaký se v minulých letech předpovídal spíše potenciálnímu pokračování Gladiátora.
Nelze říci, že by šlo o kdovíjaké překvapení. Celá série, kterou Steven Spielberg s Georgem Lucasem přivedli na svět roku 1981 trhákem Dobyvatelé ztracené archy, koření ve fantastických elementech a různých žánrových vzorcích. Kromě archy úmluvy či svatého grálu jsme se tedy dočkali i mimozemšťanů, kteří se přirozeně zjevili v Království křišťálové lebky. Ta se ostatně odehrávala v padesátých letech, kdy americká filmová kultura mimozemskou tematikou pulzovala.
Igor Jijikine, Ray Winstone, Harrison Ford, Cate Blanchett
Indiana Jones a Království křišťálové lebky | Paramount Network
Cestování časem se momentálně zkrátka jeví jako jediné možné propojení všech nabídnutých vodítek, což ale neznamená, že kolem něj bude celý Indiana Jones 5 vystavěný. Stejně dobře může jít například o Indyho smyslové vize, způsobené neznámou entitou, zařízením či artefaktem, ovšem na podrobnosti si budeme muset počkat do vydání první upoutávky a samozřejmě do samotné premiéry, která je stanovená na 28. července 2022. Vedle Forda a Waller-Bridge, o níž se pomalu začíná uvažovat jako o nastupující ženské verzi Indyho, se ve filmu objeví třeba Mads Mikkelsen, Antonio Banderas nebo Thomas Kretschmann. Režíruje James Mangold (Logan: Wolverine) pod produkčním dohledem Stevena Spielberga.