Vzpomínka na to, jak slavný režisér nedopatřením poštval černošskou komunitu proti nevinným důchodcům

Vzpomínka na to, jak slavný režisér nedopatřením poštval černošskou komunitu proti nevinným důchodcům
Spike Lee | Mario Anzuoni/Reuters
Režisér, scenárista, producent a herec Spike Lee je jednou z nejvlivnějších černošských celebrit už od druhé poloviny osmdesátých let. Na kontě má dva Oscary a jeho filmy jako Jednej správně, Malcolm X, 25. hodina nebo Spojenec se těší všeobecné popularitě a respektu. Lee patří k tvůrcům, kteří ve svých dílech dokáží naturalisticky i s lehkou satirou reflektovat přetrvávající rasové napětí ve Spojených státech. A potichu nezůstal ani v březnu roku 2012, kdy Amerikou otřásala kauza kolem zavražděného černošského mladíka Trayvona Martina, jehož zastřelil koordinátor komunitní domobrany George Zimmerman.
Osudový incident se odehrál v noci 26. února 2012 ve městě Sanford na
Denzel Washington
Malcolm X
Floridě. Sedmnáctiletý černošský student Trayvon Martin se zrovna vracel do domu svého otce, když jej na ulici z nevyjasněných důvodů usmrtil osmadvacetiletý Zimmerman, syn bělošského otce a hispánské matky. Ten ještě před konfrontací volal policii a hlásil přítomnost 'podezřelého a možná i zdrogovaného chlapa', jehož se poté sám vydal pronásledovat. Podle svědků byl poté slyšet křik a hlasité výměny názorů, načež propukla i fyzická šarvátka, již ukončil až výstřel z Zimmermanovy legálně držené 9mm pistole. Martin byl na místě mrtev, zatímco pohmožděný Zimmerman byl ošetřen ve vazbě a po pětihodinovém výslechu propuštěn - jednal prý v nutné sebeobraně. Jeho propuštění však nastartovalo vlnu protestů uvnitř černošské komunity, která prosákla do všech médií a zakotvila také na Twitteru.
Koncem března se na sociální síti objevil příspěvek jistého Marcuse D. Higginse z Los Angeles, který obsahoval adresu osvobozeného Zimmermana a vyzýval k jejímu sdílení. A na výzvu reagoval také slavný režisér, jenž adresu takzvaně retweetoval mezi svých 250 tisíc sledujících. Pochopitelně netrvalo dlouho a nenáviděnému Zimmermanovi začaly chodit výhružky smrtí a různé symbolické hrozby. A stejně rychle vyšlo najevo, že adresa v původním tweetu byla chybná. Výhružné maily a telefonáty ve skutečnosti přicházely postaršímu páru Elaine a Davidovi McClainovým, jejichž nejstarším synem byl jednačtyřicetiletý William George Zimmerman - nikoli George Michael Zimmerman, jenž měl na svědomí Martinův život.
Tweet byl okamžitě stažen a Spike Lee i Higgins se veřejně omluvili. McClainovi, kteří museli svůj domov ze strachu o vlastní život opustit a ubytovat se v hotelu, souhlasili s mimosoudní dohodou s režisérem, která měla zahrnovat také blíže nespecifikované odškodnění. Tím ovšem zamotaný příběh neskončil. 11. dubna byl Zimmerman v důsledku politického a společenského nátlaku obviněn z vraždy druhého stupně a soud se táhl až do 13. července 2013, kdy se rozhodlo o nevině obžalovaného. Mylně uvedená adresa však z paměti pobouřených občanů nevymizela a v listopadu 2013 podali McClainovi na Spikea Lee oficiální žalobu, neboť narušování jejich soukromí podle nich nebylo potlačeno v celém průběhu Zimmermanova procesu. Soud však žalobu zamítl a souhlasil s režisérem, že záležitost byla řádně urovnána již při prvotní zmíněné dohodě.
Danny Aiello, Spike Lee
Jednej správně
Tento incident není jedinou kontroverzí, jimž Spike Lee v průběhu své kariéry čelil. Roku 2008 například kritizoval Clinta Eastwooda za to, že ve svém válečném snímku Vlajky našich otců nezobrazil žádné černošské mariňáky. Roku 1999 zase prohlásil o slavném herci Charltonu Hestonovi, tehdejším prezidentovi Národní střelecké asociace, že 'by ho někdo měl zastřelit čtyřiačtyřicítkou'. Prý šlo o vtip, ale dnešní oslavenec evidentně umí vyvolat pořádný rozruch.