Zelená míle: Něžný obr Michael Clarke Duncan vděčil za svou nejlepší roli legendě akčního žánru

Zelená míle: Něžný obr Michael Clarke Duncan vděčil za svou nejlepší roli legendě akčního žánru
Zelená míle | 2001 Warner Bros.
Duncan opravdu nebyl žádný drobek. Měřil téměř dva metry, takže se není čemu divit, že se zpočátku v Hollywoodu prosadil jako bodyguard nejrůznějších hvězd (mimo jiné Willa Smithe nebo LL Cool Je). Protože mu nechybělo charisma, sem tam se mu povedlo ukořistit i nějakou tu malou filmovou či seriálovou roli. A většinou šlo o, jak se nabízelo, postavy vyhazovače nebo bodyguarda. První opravdovou hereckou příležitost Duncan dostal v roce 1998 jako Medvídek v Armageddonu. Na place se potkal s Brucem Willisem a okamžitě se z nich stali celoživotní přátelé.
Ben Affleck, Bruce Willis, Michael Clarke Duncan, Steve Buscemi, Will Patton
Armageddon | Buena Vista International
Následně si společně zahráli ve filmech Snídaně šampionů (1999), Můj soused zabiják (2000) a Sin City - město hříchu (2005). A byl to právě Willis (který dnes mimochodem slaví narozeniny - je mu 66 let), kdo se zasadil o to, že Duncan získal svou životní roli, jenž mu vysloužila nominaci na Zlatý globus i Oscara a udělala z něj respektovaného herce. Willis se totiž dostal ke scénáři připravované Zelené míle (1999) a ihned mu bylo jasné, že Coffeyho může hrát jedině Duncan. Osobně zavolal Franku Darabontovi, který snímek napsal a režíroval, a Duncana doporučil. Zbytek je historie.
zelena-mile-nezny-obr-michael-clarke-duncan-vdecil-za-svou-nejlepsi-roli-legende-akcniho-zanru
Dva a půl chlapa | CBS
I přes filmové úspěchy se Duncan nebránil ani televizní tvorbě. Zazářil v sitcomu Dva a půl chlapa (2003) a také ztvárnil jednu z hlavních rolí v seriálu The Finder (2011), který byl spin-offem populárních Sběratelů kostí (2005).
V roce 2012 prodělal Michael Clarke Duncan těžký infarkt. Pro jeho blízké přátele byla tato informace překvapením, neboť se dle jejich slov těšil dobrému zdravotnímu stavu, sportoval a nikdy si nestěžoval na zdravotní problémy. I přes optimistické prognózy lékařů se bohužel nedokázal z této nešťastné události zotavit a ve věku pouhých 54 let nás navěky opustil.
Barry Pepper, Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse
Zelená míle | 2001 Warner Bros.