Vrána: Příběh komiksové adaptace, která se zrodila z bolesti a skončila nešťastnou smrtí hlavního herce

Vrána: Příběh komiksové adaptace, která se zrodila z bolesti a skončila nešťastnou smrtí hlavního herce
Vrána | Buena Vista International
Komiks tudíž původně ani neměl být vydán. Pro O'Barra šlo o formu terapie. Nakonec se ale na pulty dostal a nadchl davy. A jak už to tak v Hollywoodu chodí, něco takového přirozeně nemohlo dlouho zůstat ležet ladem.
Na filmové adaptaci se začalo pracovat počátkem devadesátých let a když konečně odstartovalo natáčení, jedno neštěstí střídalo druhé. Bylo to téměř symbolické. Na place shořela při velkém požáru nemalá část kulis, Brandon Lee, představitel hlavní role, se pořezal při natáčení scény, kdy prorazí sklo do obchodu (nezvyklé na téhle nehodě bylo, že šlo o speciální filmové sklo, o které se prakticky pořezat nejde), jeden z členů štábu se popálil elektrickým proudem, jiný si propíchl ruku šroubovákem, v plamenech skončilo jedno z produkčních aut (což se nicméně odehrálo v jiný den než zmíněný požár) a naštvaný sochař vjel svým autem do ateliérové dílny. To vše ale bledne před tragédií, která se odehrála pouhých sedm dní před koncem natáčení.
vrana-pribeh-komiksove-adaptace-ktera-se-zrodila-z-bolesti-a-skoncila-nestastnou-smrti-hlavniho-herce
Michael Massee ve Vráně | Buena Vista International
Tehdy v rámci improvizace (scéna původně vůbec nebyla ve scénáři) došlo na natáčení momentu, kdy Funboy (Michael Massee) na Leeho hrdinu Erica (neboli Vránu) vystřelí. Když se scéna zkoušela, nemohl rekvizitář sehnat slepé náboje, které mívají kartonový projekt. Vzal proto výjimečně ostré a ty upravil na slepé, přičemž použil původní olověný projektil. Kulka se v hlavni roztříštila a část projektilu v ní zůstala. Když se později scéna točila na ostro, byla použita stejná zbraň. Tlak zbytek olověného projektilu vymrštil a zasáhl Leeho tak nešťastně, že o pouhých šest hodin později v nemocnici zemřel.
Massee odmítl hotovou Vránu vidět a ještě po letech v rozhovorech přiznával, že ho událost děsí v nočních můrách. Po skončení natáčení dokonce na chvíli sekl s herectvím. "Na rok jsem vypnul, vrátil se do New Yorku a nedělal vůbec nic. Co se stalo Brandonu Leeovi byla tragická nehoda a nemyslím si, že se člověk přes něco podobného může někdy přenést," uvedl Massee.
V Hollywoodu se již léta pokouší Vránu přivést zpět k životu novou adaptací, stále se to ale nepodařilo. Vzhledem k její historii je to tak možná i lepší.
vrana-pribeh-komiksove-adaptace-ktera-se-zrodila-z-bolesti-a-skoncila-nestastnou-smrti-hlavniho-herce-1
Vrána | Buena Vista International