Slavný komiksový scénárista přináší šokující pohled na superhrdinské filmy

Slavný komiksový scénárista přináší šokující pohled na superhrdinské filmy
Strážci - Watchmen (2009) | Warner Bros.
Alan Moore se především proslavil chytrými komiksy, které se od ostatních lišily svým dospělejším a obecně i temnějším duchem. Patří mezi ně například V jako Vendetta a Watchmen. Obě díla se dočkaly i filmových adaptací, které slavily mezi fanoušky a kritiky úspěch. Člověk by si myslel, že tvůrce komiksů by byl z filmových adaptací nadšený, ale v případě Moora je to trochu složitější. V nedávném rozhovoru totiž prohlásil, že dnešní superhrdinské filmy jsou groteskní, infantilní a jsou nákazou kultury a filmového průmyslu. Mezi důvody jeho odporu patří i domněnka, že filmy okradly původní tvůrce od svých vymyšlených postav.
Hugo Weaving
V jako Vendeta | Warner Bros.
To však není všechno. Moore se navíc domnívá, že superhrdinské filmy nesou určitou míru zodpovědnosti za zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států a za výstup Velké Británie z Evropské unie.
"Může to být úplná náhoda, ale když si v roce 2016 americký lid zvolil za prezidenta národně socialistickou mandarinku a Velká Británie si odvolila odchod z Evropské unie, šest z dvanácti nejvýnosnějších filmů byly snímky o superhrdinech. Neříkám, že jedno přímo způsobilo druhé, ale myslím si, že to jsou symptomy, které se týkají stejné věci. Odmítnutí reality a touha po zjednodušených řešení."
Souhlasíte s nabručeným scénáristou?
Jackie Earle Haley, Malin Akerman, Patrick Wilson
Strážci - Watchmen | Warner Bros.