Horší herec, skvělý režisér. Ben Affleck natočí drama o tom, jak vznikala klasika Čínská čtvrť

Horší herec, skvělý režisér. Ben Affleck natočí drama o tom, jak vznikala klasika Čínská čtvrť
Pod rouškou noci (2016) - Ben Affleck | Freeman Ent.
Většina lidí asi bude souhlasit, že Ben Affleck předvádí lepší výkony na
Ben Affleck
Freeman Ent.
režisérském křesle nežli jako herec. Jeho poslední snímek Pod rouškou noci z roku 2016 sice bolestivě propadl a kritici nejásali nadšením, ale jeho předchozí tři projekty sklidily nadšené ovace a v případě Arga rovněž Oscara za nejlepší film či Zlatý glóbus za režii. Affleck je tak stále režisérem, jehož se vyplatí do budoucna sledovat, a když nakonec padly ambiciózní plány na jeho vlastní batmanovský snímek, bude se s nadějí vzhlížet k náhradnímu programu - a že jde o zatraceně přitažlivé téma, o tom nemůže být žádných pochyb.
Affleck se chystá adaptovat čerstvě vydanou knihu The Big Goodbye: Chinatown and the Last Years of Hollywood od spisovatele Sama Wassona, která mapuje proslulé natáčení filmu Čínská čtvrťa související vývoj průmyslu v divokých sedmdesátých letech. Kultovní noir Romana Polanskiho patří do zlatého fondu kinematografie, obdržel hned 11 oscarových nominací (přičemž proměnil pouze tu za scénář pro Roberta Towneho) a řadí se k nejlepším rolím Jacka Nicholsona, jenž coby detektiv Jake Gittes rozplétá komplexní síť podvodů a vražd. A je rovněž známý pro přetrvávající napětí a neshody při natáčení, které už podle všeobecného nástinu skutečně vydají na obsáhlou knihu, o životopisném filmu ani nemluvě.
Čínská čtvrť
Čínská čtvrť
Půjde tak o další ambiciózní 'film o filmu' vedle blížícího se Manka od Davida Finchera, jenž nahlédne do zákulisí natáčení Občana Kanea, a minimálně papírově nenasvědčuje nic tomu, že by Affleck nemohl co do atraktivity a cinefilní aury dané látky Fincherovi směle konkurovat. Kniha Sama Wassona je ostatně komplexnějším pojednáním nejen o problematickém natáčení Čínské čtvrti, do něhož se jistě otiskovali osobní démoni režiséra, stále se vyrovnávajícího s tragickou smrtí Sharon Tate, ale také o neopakovatelné filmové éře ve znamení dnes kultovních tvůrců a nezávislých odvážných filmů. Pro filmové nadšence bude nesmírně lákavé vidět fragment ze života Jacka Nicholsona na vrcholu hereckých sil, stejně jako sledovat vznik nejlepšího scénáře všech dob podle časopisu Empire a práci komplikované osobnosti, jakou byl Roman Polanski.
The Big Goodbye zatím nemá datum premiéry ani herecké představitele, ale pozornost diváků si získává okamžitě. Snad Ben Affleck naváže na své režisérské začátky a čeká nás událost, která bude pokukovat po Oscarech stejně jako zkoumaná ikona z roku 1974.