Recenze #2: Démon zatracení - proč je tento film dost obtížné hodnotit?

Recenze #2: Démon zatracení - proč je tento film dost obtížné hodnotit?
Démon zatracení | BontonFilm
Bohužel, v nedalekém lese se skrývá lesní démonka, která se primárně věnuje tomu, že krade (a žere) děti, a kromě toho provádí následující:
Démon zatracení
Démon zatracení
Hypnotizuje lidi a vymazává jim paměť.
Schovává se ve vnitřnostech mrtvých zvířat.
Obléká se do kůže lidí, které zabila.
Způsobuje zjevování / mizení strašidelného stromu, pod kterým má doupě.
Nasazuje si na hlavu jelení (?) lebku.
Staví v domě svých obětí oltář nějakému lesnímu bohu (?).
Nesnáší sůl.
Ryje do všeho kolem sebe symbol, který vypadá jako kozí hlava nebo písmeno "A" vzhůru nohama.
Křupe v ní.
Většinu z toho uvidíme ve filmu jen zběžně a není to nijak vysvětlováno. Nevíme, proč hlavní potvora většinu těch věcí dělá, kde se v americkém lese vzala, jaký význam měla ta krátká úvodní scéna z 80. let, a tak dále.
John-Paul Howard
Démon zatracení | IFC Midnight
Musím přiznat, že se mi docela dost líbila první polovina Démona zatracení, ve které je démona málo a sledujeme především Benovy trable v novém prostředí. Herci jsou sympatičtí, scénář není trapný a je v něm občas slušný vtip.
S přibývajícími minutami ovšem přibývá scén s démonem. Ten je sice z technického hlediska ztvárněn velmi slušně, ale nepřináší nic nového oproti desítkám předcházejících filmových démonů a filmaři se vůbec nepokoušejí vytvořit kolem něj nějakou zajímavou mytologii (jako kdyby to museli vystříhat nebo jako kdyby si to schovávali pro následující prequel).
No a nakonec to sklouzne do totální šablonovitosti a scenáristických berliček, které mě tradičně štvou, jako například když hlavní hrdina ví o démonovi, nikdo mu to nevěří a on zoufale křičí "prosím, musíte mi věřit", místo aby udělal věc, která existenci démona (nebo aspoň něčeho velmi divného) snadno objektivně prokáže...

Trailer:

Démon zatracení
Je dost obtížné tento film hodnotit, neboť byl zjevně velmi laciný a vznikl především pro uvedení na VoD, za přičinění neznámých herců a neznámých tvůrců. Zvládli to (vzhledem k okolnostem) se ctí a výsledek je slušná žánrová jednohubka, ale nějak se mi nechce věnovat jí čas, když existuje taková spousta lepších / dražších / nápaditějších hororů.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE