Princ dvojí krve: Nejhorší Harry Potter s největším potenciálem

Princ dvojí krve: Nejhorší Harry Potter s největším potenciálem
Harry Potter a Princ dvojí krve | Warner Bros.

Co se filmu povedlo

V první řadě je třeba podotknout, že Princ dvojí krve (2009) má několik naprosto vynikajících scén, které patří mezi nejlepší z celé série. Pokud bychom měli nějaké zmínit, tak určitě Brumbálovu řeč ke studentům po zahájení školního roku, kdy mluví o Voldemortovi a nebezpečí, které představuje. Během jeho proslovu film skvěle prolíná záběry na ustarané studenty a zároveň bystrozory, kteří hlídkující na chodbách. Je to až mrazivé vyobrazení faktu, že kouzelnický svět už není oním veselým a radostným místem, ale bojištěm, ve kterém nepřítel získává stále větší síly a vliv.
Nemluvě o tom, že šikovné ucho si všimne i písně In Noctem, která hraje v pozadí. Přidejte k tomu ještě zdatnou kameramanskou práci a voila, máte jednu z nejlepších sekvencí celé série. Atmosféra je celkově něco, s čím si tvůrci opravdu dali záležet. V podstatě veškeré sekvence s Brumbálem zde jsou vrcholem filmu. Jeho interakce s Harrym, cesty do myslánky atd. To samé scény s Dracem Malfoyem, který zde vyloženě zářil. Zatímco v předchozích sériích působil spíše jen jako onen komický zmetek, zde film zachází více do jeho nitra a představuje nám ho jako ustaraného studenta, který se díky rodinnému jménu zapletl do nitek Pána zla.
Teď ale k věci, kterou osobně chápu jako naprosto nepochopitelnou. Princ dvojí krve má jednu vynikající scénu, která byla z nějakého absolutně nevysvětlitelného důvodu vystřižena a ve filmu ji neuvidíte. Odehrává se těsně před útokem smrtijedů na Bradavice, podívat se na ní můžete zde:
Harry Potter a Princ dvojí krve
Mimo neskutečné atmosféry, která ze scény sálá, je to naprosto úžasný režisérský počin, za jehož odstranění by fakt měl někdo přijít o hlavu.
To byly věci, které se povedly. Ale co onen film nakonec zabilo?

Co se nepovedlo

Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Emma Watson
Harry Potter a Princ dvojí krve | Warner Bros.
I přes těch pár vynikajících scén a zdařilou atmosféru se šestý Potter bohužel dopustil tolika přestupků, že v mých očích ze všech dílů klesl úplně nejníže. V první řadě film ztrácí až příliš mnoho času věnováním se naprosto nudnému a vcelku hloupém milostnému trojúhelníku (Ron, Hermiona, Levandule), který v téhle fázi série nemůže nikoho zajímat. Film mu vlastně věnuje až tolik času, že se okrádá o daleko zajímavější knižní pasáže, což mohla být Voldemortova minulost. Samozřejmě nesmíme v myslánce strávit půlku filmu, ale daleko raději bych se díval na původ Voldemortových rodičů, na jeho interakce s Brumbálem i na jeho postupnou transformaci v hrozivého černokněžníka než na nějaké zdlouhavé „teen drama“, pro které byl dostatek času v předešlých dílech.
Mimo jiné, i když má Princ dvojí krve pár scén, které patří mezi nejlepší ze série, stejně tak má i pár scén, které patří mezi úplně nejhorší. Jednou z nich je celá pasáž v Doupěti. Když bych pominul nefungující chemii mezi Harrym a Ginny, tak onou pravou ránou mimo je útok smrtijedů. "Hej, lidi! Pojďme si jen tak zablbnout do Doupěte! Jenom je trochu poškádlíme, zapálíme barák, na který následně budou Weasleyovi jen tak čumět, aniž by je napadlo udělat nějaké hasící kouzlo, ale nikoho nezabijeme. A kdybychom náhodou měli možnost zlikvidovat osamoceného Pottera v poli, tak ji nevyužijeme, protože tahle série musí zadaptovat ještě jeden díl, co vy na to?" Tato děsná scéna v knížce naštěstí není, vlastně podezírám tvůrce, že jí tam schválně přidali jen proto, aby byl film trochu akčnější.
To, že film diváky připravil o potyčku mezi obyvateli Bradavic a smrtijedy, která následovala po Brumbálově smrti, ještě pochopím. Nechápu však tu nutnost naznačování, že Snape je vlastně furt hodný a vše jen hraje. Když Snape najde Harryho ukrývajícího se před smrtijedy, prstem mu naznačí, aby byl potichu. Zároveň ale jako kdyby mu říkal: "Pššt, já jsem vlastně hodný, ale budu teď muset udělat něco hrozného, tak aby sis nemyslel..."
Zatímco knižní předloha zcela viditelně předkládá Snapeovu zradu, ale zároveň velice opatrně a chytře čtenáři podsouvá důkazy, že by to všechno mohl pouze hrát, filmová adaptace prostě flákne divákovi před nos indikaci toho, že Snape vlastně žádný zrádce není. Je to hrozná škoda zejména pro neznalé knižních předloh, které tím pádem následné odhalení Snapeova vykoupení tolik nezasáhne. Celý film je navíc točený v poněkud nepodmanivě vyhlížejícím formátu se ztlumenými barvami, viditelně se odlišujícími od předešlých dílů. Je mi úplně jasné, že tvůrci tím chtěli pouze zvýraznit onu temnější atmosféru a dát najevo, že série už není onou radostnou pohádkou, ale závažnějším skoro thrillerem. I když to rozhodnutí chápu, nemůžu říct, že by se mi líbilo. Vypadá to prostě hnusně.
Tom Felton
Harry Potter a Princ dvojí krve | Warner Bros.
Princ dvojí krve je pro mě opravdu ze všech dílů asi nejzvláštnější. Je tam spousta hrozných věcí, díky kterým ten film považuji za nejslabší ze série, ale zároveň v něm vidím mnoho potenciálu v podobě těch několika naprosto parádních momentů a sekvencí, které patří mezi to nejlepší, co série nabídla. Proto nemůžu říct, že by byl Princ filmem špatným. Prostě mě jen hrozně zklamal.
Patří Princ dvojí krve mezi vaše oblíbené díly série filmového Harryho Pottera?
Poznáte hůlky z Harryho Pottera?