Recenze: Mrazivá pomsta - výborná černá komedie s pomstychtivým Liamem Neesonem

Recenze: Mrazivá pomsta - výborná černá komedie s pomstychtivým Liamem Neesonem
Mrazivá pomsta | Lionsgate
Mrazivá pomsta
Mrazivá pomsta | Studiocanal GmbH
Velmi brzy po začátku filmu ale dojde k tomu, že Neesonův mladý syn zemře na předávkování drogami, což Neesona i jeho ženu (Laura Dernová) překvapí, neboť netušili, že by jejich syn měl s drogami cokoliv společného. Neeson se ovšem dozví (těsně před realizací své sebevraždy), že smrt jeho syna byla vražda a že za ní stojí okresní obchodníci s drogami. Nejde na policii, nýbrž si pořídí střelnou zbraň a vydá se je všechny zabít...
Ale nepřestávejte ještě číst!
Podle popisu zápletky to celé může znít jako další klasický film, ve kterém se Neeson někomu mstí. Koneckonců, vypadaly tak i první trailery. To je ovšem lež jako věž!

Trailer:

Mrazivá pomsta
Mrazivá pomsta je totiž americký remake nedávno i u nás uvedené severské černé komedie Boj sněžného pluhu s mafií. A dokonce je to remake režírovaný stejným člověkem jako natočil originál!
Originál jsem bohužel neviděl, ale nyní mám velkou touhu si ho dohnat, neboť to z traileru vypadá, že jde o poměrně věrný remake, ovšem nápaditě převedený ze severní Evropy na sever USA. Tudíž například ze srbské mafie jsou Indiáni z Denveru, ale výsledný dojem zůstává (pravděpodobně) velmi podobně bizarní a zcela nepodobný tomu, co se v Hollywoodu normálně natáčí.
Mrazivá pomsta
Mrazivá pomsta | Lionsgate
Já byl aspoň trochu předem připraven, takže jsem se slušně bavil od samého začátku, ale bylo zajímavé pozorovat, jak se většina lidí v sále nesměje, neboť si není jistá, jestli sleduje záměrný humor. Jestli ten dvoumetrový vrabec vedle té dramatické scény stojí jen náhodou, jestli ten nápis v márnici má být vtipný a jestli nožní zvedáky v márnici opravdu takhle vržou. Tyto scény jsou totiž o smutných věcech, nikdo v nich nepředvádí žádné humorné obličeje ani humorné dialogy, a přesto je v nich mnoho vtípků. Velmi černohumorných a bizarních vtípků. Takových "lidských" vtípků, které v hollywoodských filmech bývají velice zřídka. Jako třeba když si malý mafiánský synek upřímně povídá s nabušeným bodyguardem svého tatínka nad miskou cereálií s mlékem. Nebo když mafiáni nemají chvíli co dělat a začnou se tudíž koulovat.
Děj filmu se ubírá velmi bizarními a nepředvídatelnými cestičkami (například celá podzápletka s Neesonovým bratrem, který se vyzná ve světě zločinu), ale výsledný dojem je příjemně konzistentní, celé to absurdní šílenství má jakýsi řád a drží (většinou) pohromadě. Trochu podobnou atmosféru mělo Fargo bratří Coenů. Koneckonců, i ve zdejším sněhu případ vyšetřuje policistka, která ví, co dělá, a na kterou si nikdo jen tak nepřijde. Hraje ji Emmy Rossumová, kterou jsem před 15 lety hrozně chtěl vidět nahou ve Fantomovi opery a před pěti lety konečně viděl nahou v seriálu "Shameless" (jen ty nahé scény, na seriál jsem nekoukal).
Liam Neeson, Tom Bateman
Mrazivá pomsta | Studiocanal GmbH
Hlavním problémem Mrazivé pomsty je (kromě toho, že není dostatečně jasně propagována jako černá komedie) nedotaženost ústřední zápletky. Téměř od začátku je jasné, že se Neeson bude mstít, že to bude černohumorové a že to nakonec dopadne nějak nečekaně, ale jistě krvavě. Ovšem jisté docela zásadní věci, jako třeba vývoj vztahu Neesona a jeho manželky, jeho touha po pomstě hraničící téměř se zálibou v mučení, nebo vypointování osudu toho mafiánského synka... Ničeho z toho se nedočkáme. Ale kvalitních vtipů a odboček ano. A je jich mnoho. Jen to místy vypadá, že nějaké ty méně vtipné pasáže byly trochu vystříhány.
Jsem si docela jist, že v amerických kinech tento americký film naprosto propadne a "normální" američtí diváci budou odcházet ze sálů před koncem, protože "This shit is boring and gay, I don't get it". Já ale velmi oceňuji, když se někomu podaří natočit něco, co vybočuje z normálu a přitom to má poměrně jasnou a slušně promyšlenou strukturu (nevyžadující nějaký extra rozpočet). Mrazivá pomsta je tak neamerický film, že v něm Liam Neeson (jako zdaleka nejslavnější herec) působí až trochu rušivě. Vlastně, byl bych rád, kdyby někdo podobný film natočil u nás, čemuž nebrání žádná reálná překážka. Ale co si to namlouvám, u nás se točí černé komedie takhle...
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE