Český film ve světě: Tajuplný šéf komunistické rozvědky se pokusí infiltrovat do USA

Český film ve světě: Tajuplný šéf komunistické rozvědky se pokusí infiltrovat do USA
Toman - Jiří Macháček a Kateřina Winterová | Česká televize
Kateřina Winterová, Jiří Macháček
Toman - Jiří Macháček | Bára Lockefeer
V českých kinech má filmové drama Toman (2018) před koncem roku na kontě 90 tisíc diváků, průměrná známka ze všech recenzí činí solidních 65 procent. Nyní se producent a režisér snímku Ondřej Trojan se snímkem pokusí "infiltrovat" severoamerická kina. Drama s Jiřím Macháčkem v hlavní roli se zahraničnímu publiku představí hned dvakrát, na festivalu v New Yorku a Palm Springs ve dnech 9. až 12. ledna příštího roku.
Premiéra Tomana v New Yorku je součástí programu 28. ročníku New York Jewish Film Festivalu (NYJFF), jednoho z nejstarších a nejvlivnější židovských filmových festivalů, který se každoročně věnuje nejlepším dokumentům, celovečerním a krátkým filmům z celého světa zkoumajícím rozmanité židovské zkušenosti. Jeho nadcházející ročník představí více než 30 snímků, z nichž mnohé bude promítat ve světové nebo americké premiéře. NYJFF pořádá Židovské muzeum a filmová společnost Lincoln Center.
Ondřej Trojan
Ondřej Trojan | VAC
"Festivalové projekce nám mají posloužit jako příprava pro širší kinodistribuci Tomana v USA, Mexiku a Kanadě. Oba festivaly jsou hojně navštěvovány novináři všech významných filmových magazínů a pro nás budou zásadní první recenze a debaty s diváky, což je ideální zpětná vazba, jak film přijme americké publikum," popisuje Ondřej Trojan.
"Společně s Neilem Friedmanem ze společnosti Menemsha Films, který s námi spolupracoval už na našich na Oscara nominovaných filmech Musíme si pomáhat a Želary, jsme původně plánovali tyto lednové aktivity jako podporu filmu právě pro americké nominace, neboť jsem doufal, že česká filmová akademie Tomana nominuje. Nestalo se. Festival v New Yorku je totiž hojně navštěvován akademiky z východního pobřeží USA a festival v Palm Springs zase akademiky z Los Angeles, takže jsme zde plánovali lobbing ve prospěch úspěchu našeho filmu v ten nejideálnější možný čas před uzávěrkou nominací. Vzhledem k žánru výpravného historického dramatu podle skutečných událostí a tématu vysoké politiky a židovských uprchlíků jsem viděl reálnou šanci před americkou filmovou akademií s filmem Toman obstát. Teď nám tedy oba festivaly poslouží alespoň jako odrazový můstek pro zahraniční distribuci a šňůru mezinárodních festivalů. Což zase není tak málo."
Toman
Festivalová cesta Tomana bude následně pokračovat do Chicaga a Santa Barbary - místa, kde dodnes žije Tomanova americká rodina a sám Zdeněk Toman je ve zdejší komunitě stále známou postavou.