Suspiria: Jak dopadne remake italského hororu v rukou jednoho z nejtalentovanějších filmařů dnešní doby?

Suspiria: Jak dopadne remake italského hororu v rukou jednoho z nejtalentovanějších filmařů dnešní doby?
Suspiria (2018) | Amazon Prime Video
Nového zpracování látky se opět chopil Ital. Režisér Luca Guadagnina na sebe upozornil již minulý rok svojí gay romancí Dej mi své jméno (2017). Ta zaznamenala velmi pozitivní ohlasy jak u diváků, tak u kritiky. Očekávání proto byla a stále jsou vysoká.

Suspiria (2018): Trailer

Suspiria
Již z prvních upoutávek je jasné, že se nová Suspiria (2018) vydává dosti odlišnou cestou než původní film. Stejná zůstává pouze hlavní premisa o baletní akademii ovládané temnými silami. Zatímco Argento svůj film pojímá jako artové vizuální orgie, z upoutávek na novou Suspirii dýchá zcela odlišná atmosféra. Slunivá neonově křiklavá barevnost je nahrazena mrazivostí a chladem podzimu. Vytratila se i jistá pohádkovost původního zpracování.
Stará Suspiria se pyšní neuvěřitelným vizuálem, souhrou barev a stínů a nenapodobitelným, zlověstným soundtrackem, o který se postarala režisérova dvorní skupina "Goblin".
Naopak z trailerů nového filmu můžeme vyčíst, že režisér svoji vizi akademie pojímá daleko pochmurněji, pesimističtěji a stroze. Z upoutávek lze také usuzovat, že se bude hlouběji zabývat mytologií okolo čarodějnic a baletní akademie. O hudbu se tentokrát postaral Thom Yorke, člen britské skupiny Radiohead.

Suspiria (1977): Trailer

Suspiria
Původní film byl často kritizován za slabé herecké výkony hlavních představitelů, naopak nová Suspiria se může pyšnit velkými hereckými jmény jako jsou Dakota Johnson, Tilda Swinton nebo Chloë Grace Moretz. Navíc již z předchozího Guadagninova filmu bylo cítit, že režisér dokáže z herců vykřesat absolutní maximum a že se nebojí odkrýt ty nejniternější touhy, pohnutky nebo chmury svých hrdinů. Ve filmu si také střihla menší roli Jessica Harper, která si zahrála hlavní roli odvážné Američanky v původním filmu.
Je tu ještě jeden znatelný rozdíl oproti originálu. Argentova Suspiria měla délku okolo hodiny a půl, Guadagninova verze je o hodinu delší. Tím nastávají obavy, zda dokáže tento artový horůrek udržet divákovu pozornost po celou stopáž. Už Argento se svojí hodinou a půl s tím měl dost problém a Guadagnino (pro kterého je to zatím první zkušenost s hororovým žánrem) si na tom může lehce vylámat zuby.
Ve Spojených státech má film premiéru za sebou (na RottenTomatoes má remake známku 68 procent, přičemž originál 93). V České republice je premiéra zatím bohužel v nedohlednu, a tak nám nezbývá nic jiného než čekat..... Držím Guadagninovi palce. Jeho předchozí filmy ve mně zanechaly silný dojem a určitě se vyplatí jeho tvorbu nadále sledovat. Navíc je z mého pohledu úplně jedno, jestli je nová Suspiria věrná originálu nebo ne. Důležité je, aby to byl dobrý film.
Dakota Johnson
Suspiria