Premiéry v kinech: Budou čertům z Pytlova konkurovat ženy s pořádně ostrými lokty?

Premiéry v kinech: Budou čertům z Pytlova konkurovat ženy s pořádně ostrými lokty?
Čertí brko / Vdovy | Punk Film – Marek Novotný, CinemArt CZ
ČERTÍ BRKO (režie: Marek Najbrt)
Čertí brko
Začínáme doma, spolu s komediální pohádkou režiséra Marka Najbrta (Protektor, Kancelář Blaník). Autor originálních děl se pustil do své první pohádky, do níž promítl své zkušenosti z politické satiry. "Příběh Čertího brka nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat."
Judit Pecháček, Jan Cina
V pohádce Čertí brko | Česká televize
V hlavních rolí pohádky volně inspirované klasikou S čerty nejsou žerty (2015) se představí Ondřej Vetchý, Jan Cina a Judit Bárdos. Čerti jsou vděčné téma a pár dnů před Mikulášem se dá čekat, že v kinech zaznamenají solidní divácký úspěch. Recenzenti prozatím Čertímu brku dávají 58 procent, známky se pohybují od 40 do 80 procent.

VDOVY (režie: Steve McQueen)
Britský režisér a scenárista Steve McQueen měl před uvedením Vdov na kontě "pouhé" tři snímky, z nichž ten třetí (12 let v řetězech) si vysloužil 3 sošky Oscara (z toho jednu pro McQueena).
Viola Davis
Vdovy (2018) | 20th Century Fox
Novinka Vdovy budí pozornost hned z několika důvodů. McQueen na filmu spolupracoval se zkušenou scenáristkou Gillian Flynn (Zmizelá). Do hlavních rolí obsadil plejádu prvotřídních hereček. A hlavně zvolil aktuální a palčivé téma, kterým je život ovdovělých žen, které se potýkají se smrtí manželů a v případě filmu též s nesplacenými dluhy a mafií. Zapomeňte na uplakané ženy s nízkým sebevědomím, v případě Vdov skupina žen, která by se za jiných okolností jen těžko sešla za jedním stolem, na podsvětí vyrukuje s nebývalým odhodláním.
Dle dostupných recenzí McQueen ani tentokrát nezklamal, snímku je těžké téměř cokoliv vytknout a tuzemští publicisté Vdovám dávají prozatím 79 procent.

3 DNY V QUIBERONU (režie: Emily Atef)
Rakouská rodačka Romy Schneider platila za hereckou hvězdu své doby. Slávu jí zajistila role Sissi ve stejnojmenném filmu, ale jak víme, soukromý život se od představy, kterou mívá divák z plátna a obrazovky, pořádně liší. Schneider za svůj život zažila hned několik osobních a velmi drsných ran.
Děj nového filmu se věnuje skutečné historické události, kdy slavnou herečku na konci jejího života zpovídal novinář v přímořském letovisku za asistence fotografa, někdejšího partnera Romy Schneider. Výsledkem je pozoruhodné intimní drama pojaté v černobílém obrazovém formátu, jemuž dali tuzemští recenzenti známku 74 procent.

KNIHA OBRAZŮ (režie: Jean-Luc Godard)
Nestor francouzské kinematografie Jean-Luc Godard (U konce s dechem, Sbohem jazyku) se vrací s dalším experimentálním snímkem. Jeho novinka Kniha obrazů je koláží složenou ze zpravodajských titulků, maleb, digitálně upravených klasických filmů a dalších originálních záběrů. Jak je patrné, Godard stále testuje a odhaluje hranice a funkci kinematografie.

Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.