Od dinosaurů k mikroskopu. Spielbergova adaptace Mikra má nové scenáristy!

Od dinosaurů k mikroskopu. Spielbergova adaptace Mikra má nové scenáristy!
Román Mikro je poslední knihou slavného spisovatele Michaela Crichtona (Jurský park, Vikingové, Westworld), který ji ale před svou smrtí v roce 2008 nestihl dokončit. Většina rukopisu a zápisky ke knize byly nalezeny v jeho počítači, román pak zkompletoval Richard Preston a kniha spatřila světlo světa v roce 2011.
Jurský park
Jurský park
Původně se měl filmového scénáře ujmout Darren Lemke, ale nestalo se tak a novými scenáristy adaptace jsou Neil Widener a Gavin James. Producenty snímku Mikro budou Frank Marshall a Sherri Crichton. Laurent Bouzereau bude působit jako výkonný producent.
Filmová práva se podařilo získat Stevenu Spielbergovi záhy po vydání knihy a od roku 2015 usilovně pracuje na tom, aby látku převedl do filmové podoby. Zda se Spielberg nakonec objeví na režisérské židli, zatím nevíme. „Jsme tak potěšeni, že máme možnost natočit Mikro,“ nechal se v roce 2015 Spielberg slyšet. Michaelovi na velikosti záleželo a bylo jedno, zda šlo o ohromné dinosaury nebo titěrné lidičky,“ svěřil se.
Steven Spielberg, Jeremy Irvine
Steven Spielberg | DreamWorks
A tím se dostáváme k otázce, o čem že román Mikro vlastně je. Zde je oficiální popis:
„V Jurském parku vytvořil děsivý nový svět. Nyní v románu Mikro odhaluje Michael Crichton vesmír příliš malý na to, abychom jej viděli, a příliš nebezpečný, než abychom ho mohli ignorovat… Skupina sedmi mimořádně nadaných studentů z Cambridge se nechá zlákat vidinou průkopnické práce pro velkou mikrobiologickou společnost. Vyrážejí do tajné laboratoře ukryté v deštných pralesích na Havaji, tam se však stanou oběťmi technologie radikální a nespoutané síly. Octnou se ve smrtelném nebezpečí nepřátelské divočiny, odkázáni pouze na vlastní vědecké znalosti, důvtip – a pud sebezáchovy…"