Film o Janu Palachovi na prvním videu. Mladý student se rozhodne udělat "něco", s čím nikdo nepočítá...

Film o Janu Palachovi na prvním videu. Mladý student se rozhodne udělat "něco", s čím nikdo nepočítá...
Jan Palach | CinemArt
Nový film Roberta Sedláčka (České století, Bohéma, Muži v říji) představil první video k dramatu, které se v kinech prvně představí symbolicky 21. srpna letošního roku jako připomínka 50 let od okupace Československa.

Jan Palach: Trailer

Jana Palacha ve snímku hraje Viktor Zavadil, scénář je prací Evy Kantůrkové (Přítelkyně z domu smutku, Smuteční slavnost), která měla též s komunistickým režimem nemalé peripetie; do roku 1970 byla členkou komunistické členy, načež odešla, publikovala neoficiálně a v roce 1977 podepsala Chartu 77.
Snímek Jan Palach bude dle tvůrců nejen přibližovat historicky doložitelné události, ale pokusí se též nahlédnout do duše mladého člověka, který se rozhodl podstoupit nejvyšší oběť. Následný pohřeb Jana Palacha 25. ledna roku 1969 se stal obrovským manifestem proti okupaci a normalizaci společnosti. Hrob Jana Palacha najdete na Olšanských hřbitovech a jeho deska je tvořena bronzovým odlitkem pomyslného Palachova těla od sochaře Olbrama Zoubka, který Palachovi též sejmul posmrtnou masku. Palach se sice v dopise vyslovil tak, aby po něm nikdo podobnou oběť nepodstupoval, ale našlo se několik dalších, kteří šli v jeho krocích. A nejen na území Československa. Jejich činy byly režimem umlčeny.
Viktor Zavadil
Viktor Zavadil