Recenze: Jurský svět: Zánik říše má ještě větší zuby, moc parády ale nepředvádí

Recenze: Jurský svět: Zánik říše má ještě větší zuby, moc parády ale nepředvádí
Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Daniella Pineda
Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
Další děj jsou poněkud spoileroidní, ale je to naplno řečeno v trailerech, takže: Poměrně záhy se ukáže, že je to všechno jinak, a že soukromá armáda chce dinosaury pochytat, odvézt do milionářova sídla a zde je prodat zlým bohatým lidem a současně z jejich DNA vytvořit nové dinosaury, kteří budou pak používáni jako válečné zbraně. Prostě jsou EVIL.
Pátý Jurský park režíroval J. A. Bayona (Sirotčinec) a některé scény se mu dost povedly. Především ty, kde jde o čirou atmosféru. Dinosaurus na zlomky vteřiny strašidelně probleskávající tmou při bouřce. Dinosauří stín na zdi. Dinosaurus, nořící se z temného tunelu. Dinosauří dražba / módní přehlídka. Některé z nich jsou velmi fajn a většinou je na nich vidět, že film byl hodně drahý. Triky jsou většinou bezchybné a nápaditost, s jakou jsou natáčeny brutální scény (včetně detailního ukusování lidských končetin) tak, aby výsledek mohl být přístupný americké mládeži, je obdivuhodná.

Trailer:

Jurský svět: Zánik říše (5)
Bohužel, scenáristé si příliš záležet nedali, takže ať se Bayona snaží sebevíc, nedokáže z toho celého produktu vykřesat nic víc než působivé ojedinělé scény. Pouze scény. S postavami, které vás nudí, protože jsou šablonovité, nezajímavé, v horším případě otravné. Jediný Chris Pratt dokáže občas udělat správně fungující suchý humor a není přitom trapný. Čímž se liší od úplně všech ostatních v tomto filmu. Ti totiž buď humor vůbec nedělají, nebo jsou při tom trapní (dva žertovní / sexy mladí lidé, kteří Claire a Owena na ostrov doprovázejí).
Chris Pratt
Jurský svět: Zánik říše | Universal Pictures
Scenáristická bezradnost se projevuje už tradičně tím, že všichni dobře placení elitní profesionálové ve filmu (vojáci, vědci, ochranka) dělají svou práci tím nejhorším možným způsobem, aby mohly vznikat dramatické situace. Ať se utíká nebo plíží jakýmikoliv prostředími, všechno to tady už bylo. A tím nemyslím "v jiných amerických filmech", ale "v jiných dílech Jurského parku". Opět se objeví "nový, mnohem hroznější dinosaurus, než všichni před ním". A všichni se ho strašně bojí, i když nevypadá o nic strašidelněji než ti ostatní. Opět se dozvídáme, že pod obyčejným miliardářským sídlem byla postavena třípatrová supermegalaboratoř a luxusní aukční síň, aniž o tom věděl majitel domu a jeho vnučka, kteří v tom domě celou dobu bydleli! A tak dále, a tak podobně...
Samozřejmě, první Jurský park taky neměl bůhvíjak chytrý scénář. Ale měl dinosaury, kteří tehdy byli něco nového a na plátnech nevídaného. Ta doba je dávno pryč a dneska už samotní dinosauři nestačí. Zánik říše hodně sliboval, ale nic nového nepřinesl a na samotném konci opět slibuje, že "příště už to bude opravdu super, to budete teprve koukat" (některé úžasné záběry v traileru jsou z úplně posledních minut filmu). To jsem zvědav...
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Jeff Goldblum má ve filmu jen malé cameo.
P.P.S: Hudba Michaela Giacchina mě zaujala podstatně méně, než v předchozím filmu.
P.P.P.S: 3D je jako obvykle zcela zbytečné a v některých scénách velmi lajdácké (sledujte obrys hlavy staré služebné když Claire na začátku filmu vchází do vily).