Je problematická sólovka Hana Sola první oficiální Star Wars propadák?

Je problematická sólovka Hana Sola první oficiální Star Wars propadák?
Solo: Star Wars Story | če
Nejdůležitější jsou ale čísla. A tady to vypadá pro Solo: Star Wars Story přímo katastrofálně. Vše, co jsme v úvodu zmínili, přirozeně vedlo k navýšení rozpočtu. Ten již původně určitě nebyl malý, výsledné číslo by ale údajně mělo být (i s marketingem) někde mezi 550 a 600 miliony. To je přímo šílená částka a musel by se stát zázrak, aby film vydělal. Jiné východisko není.
Otevřete si kalendář - tyhle filmy v roce 2018 prostě musíte vidět
Téma19. 1. 2018
Otevřete si kalendář - tyhle filmy v roce 2018 prostě musíte vidět
Zázrak nejenže podle očekávání nepřišel, ale Solo navíc pohořel podstatě více, než předpovídali největší skeptici. Recenze sice nejsou nejhorší, co je to ale studiu platné, když film otevřel (ač na prvním místě) za 83 milionů dolarů (jen pro představu - spin-off Rogue One měl na startu 155, Poslední z Jediů 220). Je to natolik matný debut, že se Solovi nepovedlo pokořit žádný rekord. A aby těch ran nebylo málo, nezaujal ani ve světě. Tam si omlazený pašerák připsal pouhých 65 milionů, přičemž film tentokrát nemůže zachránit Čína (Star Wars universum se tam dlouhodobě nechytá a Solo nepřekvapivě otevřel jen za 10).
Kdyby se z filmu stala velká trvalka, možná by nějaké ty ztráty vyrovnal. Jenže se kolem Sola nevytvořil dostatečný šum a pokud se celosvětově dohrabe na půl miliardy, bude studio rádo. Vzhledem k tomu, že by potřebovalo minimálně dvakrát (ne-li třikrát) tolik, aby se film po odečtení procent pro filmaře a kinaře zaplatil, možná v tom budou u Disneyho za pěknou miliardu v mínusu. V kase to samozřejmě nepocítí, protože se díky Marvelu a ostatním Star Wars filmům dávno topí v penězích. Mít ale na kontě propadák nikdy není příjemné. A je otázkou, jak se tohle projeví na výrobě budoucích spin-offů ze světa Star Wars. Zatím je to jeden velký chaos.
To jediné, co Solo dokázat, je urvat nějaké ty diváky Deadpoolovi a sesadit druhé dobrodružství ukecaného žoldáka po jednom víkendu z vrcholu. Film má nicméně již vyděláno téměř půl miliardy, takže žádný důvod k pláči.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Donald Glover
Deadpool 2