Star Wars v Praze: provokace, uznání od Lucasfilmu a dětská radost

Star Wars v Praze: provokace, uznání od Lucasfilmu a dětská radost
Fandové Star Wars se v sobotu 5. května sešli na Staroměstském náměstí | Rebel Legion - Lion Base
star-wars-kostymovi-fanousci-obsadili-prahu-1
Cross Club a silná sestava. Vlastimil Šprta třetí zprava. | Rebel Legion - Lion Base
Jak vznikla idea průvodu Star Wars kostýmů po Praze?
Původně jsme se kolem 4. května scházeli v jedné pražské restauraci jako menší parta kamarádů. Jak počet lidí na tomto neformálním setkání během několika let rostl, tak jsme se odhodlali organizovat oslavu i pro všechny ostatní fanoušky. A jak nejlépe takový speciální den zahájit, než "provokativním" pochodem centrem hlavního města?
Jak se člověk může stát členem Rebel Legion?
Ve zkratce, jsme otevřená skupina fanoušků, která vítá každého dalšího nadšence. Základní požadavky na členství jsou dány centrálními pravidly Rebel Legion. Což znamená, že pro oficiální přijetí je potřeba mít 18 let a aby kostým prošel takzvaným schvalovacím procesem. Proces není moc snadný, jelikož se centrálně posuzuje kvalita kostýmu a srovnává se s originální předlohou. Také všechny potenciální členy informujeme, že je potřeba ochota obětovat i malou část svého volného času akcím pro druhé.
star-wars-kostymovi-fanousci-obsadili-prahu-10
Pod "koněm". | Rebel Legion - Lion Base
Co pro vás znamená, že vaše Star Wars kostýmy byly posvěceny mezinárodní organizací?
Kromě dobrého pocitu z dobře odvedené práce být členy Rebel Legion znamená být součástí většího celku, který prostřednictvím svých kostýmů pomáhá charitativním organizacím, dobročinným projektům a v neposlední řadě také samotným fanouškům. Díky naší dlouholeté činnosti jsme se stali preferovaným kostýmovým Star Wars sdružením pro společnost Lucasfilm a všechny ostatní majitele licencí.
star-wars-kostymovi-fanousci-obsadili-prahu-14
Vlastimil Šprta | archiv
Kdy jste si "spíchnul" váš první kostým? A co to bylo?
Velmi pravděpodobně to bylo kolem roku 2004 a jednalo se o kostým Punishera z tehdejšího comicsového filmu Punisher. Než jsem se začal věnovat Star Wars kostýmům, tak to trvalo několik dalších let. Až na začátku roku 2010 jsem si udělal kostým Hana Sola ze snímku Star Wars: Impérium vrací úder (1980).
Co očekáváte od filmu Solo: Star Wars Story?
Očekávání jsou opravdu velká, stejně jako od každého snímku očekáváme i tentokrát poutavý příběh, který je lemován řadou zajímavých charakterů v unikátním vesmírném prostředí. Stručně řečeno, opravdu se moc těšíme až prozkoumáme další zákoutí vesmíru Star Wars.
star-wars-v-praze-provokace-uznani-od-lucasfilmu-a-detska-radost
Charitativní akce v motolské nemocnici. | Rebel Legion - Lion Base
Podělil byste se o nějaký silný charitativní zážitek z činnosti Rebel Legion?
V podstatě každá naše návštěva hospitalizovaných dětí v nemocnici je opravdu silným zážitkem, takže je velmi těžké z toho množství vybrat ten nejsilnější. Co mi ale velmi silně utkví v paměti do konce života byl jeden moment z naší první návštěvy v FN Motol, kde jsme se setkali s jedním chlapečkem, obrovským fanouškem Star Wars, kterého za námi přivezli na kolečkovém křesle s příruční kyslíkovou bombou. Jakmile nás uviděl, jakoby nic vstal a začal aktivně organizovat souboje se světelnými meči mezi přítomnými postavami, do nichž se sám s úsměvem na rtech zapojoval. O pár minut později jsme se od jeho rodiny dozvěděli nelítostnou diagnózu. Prostřednictvím této vzpomínky bychom chtěli vzdát čest jeho památce!
Vaše nejoblíbenější Star Wars postava?
Asi opravdu nejtěžší otázka. Já osobně jich mám několik, ale pokud bych musel vybrat opravdu tu nejvíce oblíbenou, tak v současné době je to Luke Skywalker z filmů Star Wars: Síla se probouzí (2015) a Star Wars: Poslední z Jediů (2017).
star-wars-kostymovi-fanousci-obsadili-prahu-15
Vlastimil Šprta a Carrie Fisher | archiv
Na vašem webu je seznam slavných osobností, s nimiž jste se setkali. Podělíte se o nějaký zážitek z těchto setkání?
Opět, nejde o úplně snadnou otázku. Jedny z nejlepších zážitků máme ze zahraničních akcí a velkých společných večeří/party, kde se setkávají stovky členů Rebel Legion, včetně našich čestným členů. Jedním z úžasných momentů bylo, když v Londýně za naší členkou přišel Dave Filoni, tvůrce postavy, kterou představovala, s tím, že si s ní chce udělat fotku. Já nejvíce vzpomínám na moment, kdy jsem se v Orlandu setkal s Forestem Whitakerem a daroval mu nášivku s logem naší skupiny. Přičemž pan Whitaker se velmi skromně a zaskočeně následně třikrát ujistil, že je to opravdu dárek a může si jej nechat.
Více fotek ze sobotního průvodu najdete v galerii článku.