Tom Hardy jako superhrdina Venom. Co prozradil nejnovější trailer?

Tom Hardy jako superhrdina Venom. Co prozradil nejnovější trailer?
Venom | filmový plakát

Venom: Trailer

Venom
Než se pustíme do samotného rozboru, dovolím si hodnocení. Jak předchozí teaser, tak trailer mě ani trochu neoslovily a souhlasím s pojednáním kolegy Tomáše Chvály. Videa nevykazují ani náznak originálního přístupu, což je vzhledem k látce drahná škoda. Postava Venoma vybízí k temnému, v ideálním případě hororovému pojetí, což se ve videích projevuje jen minimálně. Pokud odhlédneme od mírně ponuré atmosféry a povedeného velkozubého symbionta viděného na konci, nenabízí trailer nic jiného než šablonovitý děj bez specifického vyhranění, které je po několika desítkách komiksových adaptací nutností pro zaujetí rozmazleného publika.
To bohužel platí i pro Eddieho Brocka v podání Toma Hardyho, který připomíná vcelku stereotypního klaďase, přestože by mohl reprezentovat další způsob, jak uchopit antihrdinu (to se povedlo Deadpoloovi, do jisté míry i seriálovému Punisherovi). Předvedená akce je extrémně nezáživná, přičemž pohříchu opomíjí Venomovy kvality a namísto nich zobrazuje unylé vystřelování končetin a standardní honičku. Na druhou stranu je to stále první řádný trailer, který (doufám) neměl v úmyslu vypustit „esa z rukávu“, takže je třeba můj kritický náhled brát s rezervou a uvědomovat si všudypřítomné uvozovky, jelikož vlastně drze hodnotím na základě fragmentů.
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma
Venom | trailer
A teď už konečně k mystickému „čtení mezi řádky“. Hned na začátku je možné zpozorovat dvě nádoby, ve kterých se pohybují organické látky, což jsou symbionti zatím nespojení s hostitelem. Už jenom pluralita symbiontů fajnšmekry ihned nasměruje ke komiksu Venom: Lethal Protector, kde se Venom musí utkat rovnou s pěti dalšími symbionty, kteří vznikli z jeho DNA. V komiksu za vznikem těchto symbiontů stojí organizace Life foundation, vedená Carltonem Drakem. Firma i její ředitel (na fotce) se objevují i v traileru, takže je pravděpodobné, že se opravdu dočkáme i dalších tzv. zrcadlových protivníků (podobné či stejné schopnosti, ale opačná karma: Wolverine vs. Lady Deathstroke, Spider-Man vs. Venom, Hulk vs. Abomination atd.) Teorii podporuje i rozličná barevnost symbiontů (na fotce je jeden modrý, druhý černý; v dalším záběru se pak objeví i symbiont se žlutými pruhy). V komiksu se ovšem Venom do souboje proti přesile nepouštěl sám, ale po boku Spider-Mana, což je však vzhledem k současné Spider-Manově participaci v marvelovském univerzu nadmíru nepravděpodobné (třeba se ale dočkáme cameo role nebo drobné zmínky).
Spider-Manova absence komplikuje i Venomův původ, jelikož v komiksech se symbiont nejdříve napojil na Spider-Mana (viz série Tajné války) a teprve posléze přesedlal na Eddieho Brocka. Dle traileru lze usoudit, že ve filmu se Eddie vloupá do laboratoří Life foundation, kde se na něj symbiont přenese.
Společně se zodpovězením předchozí otázky ale vyvstává další. Bude mít Venom na hrudi a na zádech symbol pavouka i přesto, že již nemá nic společného se Spider-Manem? Z traileru to není jasně rozpoznatelné, intuice mi ale kdo ví, proč velí, že pavoučího symbolu se nedočkáme.
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma-1
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma-2
Za zmínku stojí i skladba Redshift od Audiomachine hrající v traileru. Tu jste totiž mohli slyšet i v traileru na Avengers: Infinity War (2018). Skladba nepostrádá správný epický říz a není tak překvapením, že byla využita pro účely nadupaných trailerů. Někdo tuto shodu interpretuje jako náznak spojení Venoma s univerzem MCU, majorita včetně mě se však shoduje v názoru, že je skladba jednoduše skvělá, což také opodstatňuje její hojné využívání.
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma-3
Venom | trailer
Scéna, kde Eddie prochází vnitřním konfliktem, při němž zjevně symbiont usiluje o dominanci, nastiňuje způsob, jakým se tvůrci rozhodli zprostředkovat situaci dvou identit v jednom těle. Slyšíme proto dva hlasy, jeden Eddieho a druhý podstatně hrubší („batmanovský“) patřící Venomovi. I přesto, že jsou si hlasy dosti vzdálené, je oba namluvil Tom Hardy. Téměř jistě se na audio proměně podílely i technické aparáty, navíc Hardy má s různorodými hlasy své zkušenosti – zahrál si Banea v Temný rytíř povstal (2012), navíc namlouval Storm Troopera v posledních Star Wars: Poslední z Jediů (2017). Kromě interního souboje je na scéně poutavá i její nejasnost. Na co Eddie hledí? Kouká se skrze okno do auta, ve kterém však dle dostupných záběrů nikdo není, nebo civí na svůj odraz ve skle? Pravděpodobnější je dle mého druhá varianta, kdy Eddie hledí do odrazu, jenže místo svého obličeje zahlédne Venoma.
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma-4
Venom | trailer
Dočkáme se i několika záběrů s Michelle Williamsovou, která ztvárňuje postavu Anne Weyingové. Ta je v komiksech úspěšnou právničkou, ex-manželkou Eddieho Brocka a v několika sešitech také She-Venom, tedy ženskou verzí Venoma. Trailery naznačují, že je Anne současnou partnerkou Eddieho a že dost možná poslouží jako klasická hrdinova „slabina“, kdy jí nepřítel unese/napadne, aby získal Eddieho pozornost, případně ho nalákal do pasti.
Pokud se zajímáte o herečku Michelle Williamsovou, určitě vám neušlo, že nosí nakrátko střižené vlasy. Ve většině snímků se ovšem objevuje s dlouhými kadeřemi, samozřejmě díky parukám. Právě paruky jsou ve spojení s Williamsovou zdrojem mnoha internetových diskuzí, kde lidé náruživě komentují nepřirozené účesy. Jak fotka napovídá, ani ve Venomovi Williamsová neunikla paruce a tím pádem ani výsměchu ze stran virtuálních posměváčků.
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma-5
Venom | trailer
Scéna v kanceláři je pravděpodobně o něco ochuzena. Všimněte si, že předměty a lidi jsou jakoby odvrženi neviditelnou energií jdoucí ze středu obrazovky, kde se ale nic nenalézá. Ve spojení s tímto předpokladem jsem usoudil, že záběr s Anne (viz fotka výše) pochází právě z této scény, v níž místnost napadne jeden ze symbiontů, který míří za Anne.
zaporaci-komiksova-predloha-a-woody-harrelson-aneb-co-nam-prozradil-trailer-na-venoma-6
Woody Harrelson | CBR.com
To nejlepší nakonec. Sice v traileru o této informaci není ani zmínka, ale už nějakou dobu poletuje v éteru – ve filmu by se měl objevit i Woody Harrelson jako Carnage, v komiksech ústřední protivník Venoma. Carnage vznikl v době, kdy byl Eddie ve vězení, kde se od něj část Venoma odchlípla a napojila se na vyšinutého sociopata Kletuse Cassidyho. Spojení symbionta a Kletuse vytvořilo sadistickou zrůdu jménem Carnage, která je podstatně brutálnější a zvrhlejší než oproti ní skoro pacifistický Venom. Harrelson se na natáčení dostavil na chvíli na samém konci, takže si zřejmě střihne jen menší roli. Často zmiňovanou možností je, že se Eddie na konci příběhu dostane právě do vězení, kde se setká s Kletusem, čímž by tvůrci dodrželi Carnageův komiksový zrod a zároveň si připravili půdu pro pokračování.
Co vy na to? Líbil se vám trailer na Venoma? Shodují se naše predikce s vašemi? Opomněli jsme něco? Podělte se o názory a postřehy v diskuzi.
PS: Děkuji za pomoc bráchovi Adamovi Stiborovi při tvorbě tohoto článku.