Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle hudební fláky? (5. část)

Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle hudební fláky? (5. část)
I Believe I Can Fly - R. Kelly
I Believe I Can Fly od R. Kellyho zazněla v komedii Space Jam z roku 1996. Celý soundtrack si vedl poměrně dobře, možná i díky tomu, že na něm zazněly i skladby od rapperů jako Jay-Z, Coolio nebo Busta Rhymes. Ale tou nejúspěšnější byla ta od R. Kellyho a stala se jeho největším hitem.
Save Me - Aimee Mann
Save Me od Aimee Mann je ústřední skladbou z filmu Magnolia (1999). V témže roce se také ucházela o Oscara za nejlepší filmovou skladbu roku. Prohrála však s hitem Phila Collinse z animáku Tarzan. Zajímavostí je, že videoklip k písni vznikl přímo na natáčení. Režisér Magnolie Paul Thomas Anderson navrhl Aimme Mann několik úprav v textu, aby skladba odpovídala charakteru filmu a rozhodl se natočit i videoklip. Všichni herci, kteří se tam objeví, včetně Julianne Moore, Toma Cruise i Philipa Seymoura Hoffmana, prostě zůstali na place déle a natočili s režisérem a Aimee Mann ještě jeden „snímek“ navíc.
Purple Rain - Prince & The Revolution
Purple Rain - Prince & The Revolution. Ačkoliv se jedná o ústřední píseň ke stejnojmennému filmu z roku 1984 Purpurový déšť, nejedná se o nejlepší skladbu. Těmi odborníci označují hity When Doves Cry nebo Computer Blue, ale rozhodně se jedná o jednu z nejznámějších filmových písní a největší hit Prince vůbec.
Mrs. Robinson - Simon & Garfunkel
Skladba od dua Simon & Garfunkel s názvem Mrs. Robinson zazněla v jednom z raných filmů Dustina Hoffmana Absolvent z roku 1967. Režisér Mike Nichols se během natáčení filmu do dvojice Simon & Garfunkel zamiloval a doslova začal Paula Simona nahánět, aby pro film složil hudbu. Simon byl ale právě na turné a neměl žádný nápad, dokud Nicholsovi nepřehrál nostalgický popěvek, na kterém pracoval pod názvem Mrs. Roosvelt. Nichols píseň přejmenoval na Mrs. Robinson a uzmul si ji pro film. Navíc se v té době rozhodl pro poměrně netradiční krok, během střihání filmu použil další již existující skladby Simona & Garfunkela jako pomůcku pro udržování tempa jistých filmových pasáží a vše nakonec tak sedělo, že se rozhodl původní hudbu nepoužít a nechat ve filmu písně této slavné dvojice.
GoldenEye - Tina Turner
GoldenEye v podání Tiny Turner zdobil Bondovku Zlaté oko z roku 1995. Autory skladby jsou členové skupiny U2 Bono a The Edge, kteří ji napsali speciálně pro Tinu Turner, když se dozvěděli, že by měla nazpívat ústřední píseň. A jak je tomu u Bondů zvykem, nešlo o jedinou verzi nahranou pro tento snímek. Švédská skupina Ace of Base také natočila jednu verzi. A jelikož ji studio nakonec nepoužilo, přejmenovala ji na The Juvenile a vydala na svém nadcházejícím studiovém albu.
Skyfall - Adele
A Bond podruhé. Stejně jako nám z rádií dodnes zní hlas Tiny Turner. I ústřední píseň k Bondovce Skyfall nesoucí stejné jméno se zapsala do hudební historie. Skyfall v podání zpěvačky Adele vyletěl do světa jako střela a i díky tomu se dodnes jedná o jediné Bondovo hudební téma, které si odneslo ceny Grammy, Zlatý glóbus, Oscara a Brit Awards. Autorkou skladby je sama Adele spolu s Paulem Epworthem a vznikla až na základě přečtení celého scénáře. Zpěvačka dokonce původně váhala nabídku přijmout s tím, že není tou vhodnou osobou pro napsání úvodní znělky nové Bondovky.
Flash - Queen
Skladba Flash od skupiny Queen vznikla v hlavně Briana Maye jako ústřední píseň k filmu Flash Gordon z roku 1980. Queen jsou autory soundtracku k celému filmu a ačkoliv samotný snímek není ničím převratným a dodnes se vedou diskuze o tom, zda to mysleli filmaři vážně nebo točili parodii, jedno se upřít nedá – a to jsou Queen a jejich úžasná hudba. Díky tomu je Flash Gordon výjimečný, je totiž jedním z několika málo snímků, jejichž soundtrack složila a nahrála rocková skupina.
My Heart Will Go on - Celine Dion
Titanic Jamese Camerona z roku 1997 uchvátil svět. S filmem je neodmyslitelně spjat hlas Celine Dion, jak zpívá My Heart Will Go On. A právě tento hit se stal číslem jedna na celém světě. Dodnes je zpěvaččinou nejznámější písní a patří mezi nejprodávanější singly všech dob. Dodnes se ho prodalo přes 18 milionů kopií! Nikoho proto asi nepřekvapí, že si došel i pro Oscara za nejlepší filmovou píseň roku. Skladbu složili James Horner a Will Jennings. Inspirací byla píseň skupiny Jethro Tull Flying Dutchman a slova napsal Jennig z pohledu starého člověka hledícího na svou dávnou minulost.
I Don´t Want to Miss a Thing - Aerosmith
I Don't Want to Miss a Thing v podání Aerosmith se stal prvním hitem této rockové skupiny, který se vyšplhal do čela světových hitparád a vydržel tam po čtyři týdny. I Don't Want to Miss a Thing složila Diane Warren pro snímek rmageddon (1998). Zajímavostí přitom je, že si skladba došla pro nominace jak na Oscara za nejlepší filmovou skladbu, tak i na Zlatou malinu za nejhorší filmovou skladbu. Tak a teď babo raď. :-)
Leaving on a Jet Plane - John Denver
Leaving on a Jet Plane napsal v roce 1966 John Denver původně pod návzem Babe, I Hate to Go. Největší slávy ale dosáhl o rok později, když jej do své zatím nejznámější podoby přezpívali Peter, Paul a Mary a usadil se na čele hitparád. Pak ale přišel rok 1998 a s ním snímek Armaggedon, pro který tento hit oprášila Chantal Kreviazuk. V jejím podání se hit dostal i k mladší generaci posluchačů a opět se se ocitl na vrcholu zájmu.