Filmová historie: Stala se z Komanda 2 první Smrtonosná past?

Filmová historie: Stala se z Komanda 2 první Smrtonosná past?
Smrtonosná past / Komando | 20th Century Fox
Dnes už si neumíme Smrtonosnou past (1988) bez Bruce Willise představit. Svého času to mohl být ale úplně jiný film. Snímek je volnou adaptací knihy Rodericka Thorpa Nothing Lasts Forever. Ta navazuje na knihu Detektiv, která se v roce 1968 dočkala stejnojmenné filmové verze s Frankem Sinatrou v hlavní roli (postava se nicméně nejmenovala McClane, ale Joe Leland).
Když se začalo zvažovat natočení Nothing Lasts Forever, studio muselo kvůli podmínkám ve smlouvě nabídnout hlavní roli Sinatrovi. Ten naštěstí odmítl (už měl přeci jen sedmdesátku na krku) a studio následně mohlo natočit samostatný film, který se nebude na Detektiva nijak vázat. A traduje se, že scénář první Pasti vycházet z nenatočeného Komanda 2. Jak to tedy bylo?
Já, legenda, Smrtonosná past 3, Terminátor a další: alternativní konce, které mohly změnit celý film
Téma23. 8. 2020
Já, legenda, Smrtonosná past 3, Terminátor a další: alternativní konce, které mohly změnit celý film
Původní Komando z roku 1985 netřeba dlouze představovat. Tenhle akční film, v němž John Matrix (Schwarzenegger) kosí nepřátele ve velkém, aby získal zpátky unesenou dceru a do toho trousí jednu hlášku za druhou, jsme svého času viděli na VHSce všichni snad tisíckrát. A šlo o celosvětový hit, takže studio přirozeně uvažovalo o dvojce. Podle legendy v ní měl být využit základ první Smrtonosné pasti - Matrix by v budově obsazené teroristy zachraňoval svoji dceru. Legenda je z půlky pravdivá. Komando 2 opravdu pracovalo s tímhle námětem, scenárista Steven E. de Souza ale uvedl, že šlo o pouhou shodu náhod a Komando 2 vznikalo nezávisle na Smrtonosné pasti.
Za určité zmatky, které legendu o propojení Komanda 2 a Smrtonosné pasti léta živí, může to, že byl pro roli McClanea Schwarzenegger zvažován. Po něm postupně nabídka putovala na stůl Sylvestera Stalloneho, Burta Reynoldse, Harrisona Forda, Al Pacina a Richarda Gerea. Ke štěstí Bruce Willise, který tehdy platil za hvězdu Měsíčního svitu (1985), nikdo nepřijal.
Je také malý zázrak, že Willis vůbec roli dostal. Nebyl filmovou hvězdou a přesto jeho tehdejší agent loboval za honorář 5 milionů dolarů, což bylo pro herce (navíc televizního) v té době bezprecedentní. Když to nečekaně klaplo, Gere uvedl následující "Jak může tenhle chlápek dostat pět milionů, což je víc než já dostal za minulý film a to jsem byl nominovaný na cenu?".
Willis byl divoká karta a sázka se vyplatila. Vznikla legenda, kterou dodnes mnozí citují. Všechno ale původně mohlo být jinak. Mohli jsme se dočkat přímého pokračování Detektiva, v němž by se Sinatra snažil sblížit s odcizenou manželkou v podstatně méně akčním balení. Nebo mohl hrát hlavní roli tehdejší oblíbený Americký gigolo Richard Gere. Kdyby na to došlo, chudák Pretty Woman by si asi musela hledat jiného prince z pohádky.
Arnold Schwarzenegger
Bruce Willis