Téma: Alternativní fanouškovský sestřih sci-fi Pasažéři ukazuje sílu střihu

Téma: Alternativní fanouškovský sestřih sci-fi Pasažéři ukazuje sílu střihu
!!! Text bude přirozeně obsahovat spoilery, takže pokud jste Pasažéry neviděli, rozhodně ho nečtěte. Na druhou stranu doporučujeme skočit na konec článku, kde je k vidění alternativní sestřih, o kterém zde bude řeč. Dle nás je totiž výrazně lepší, než verze uvedená studiem. !!!
Pasažéři byli od začátku velmi nadějný projekt. V hlavních rolích nejlépe placená herečka současnosti (Jennifer Lawrence) a jeden z největších sympaťáků Hollywoodu (Chris Pratt), původní příběh, na který studio vyčlenilo štědrých 110 milionů dolarů a talentovaný režisér za kamerou. Trailery vypadaly poměrně přímočaře (ve smyslu "moc překvapení nás asi v kině nečeká"), což byl od studia skvělý tah, protože utajily klíčový zvrat.
Pro připomenutí si napřed dáme trailer, k jeho pojetí se ještě vrátíme.
Chris Pratt, Jennifer Lawrence
V kině jsme se k našemu překvapení dozvěděli, že film není o dvou pasažérech, kteří se vinou poruchy probudí o 90 let dříve, ale o jednom pasažérovi jménem Jim (Pratt), jemuž se nehoda stane, po roce už samotu nezvládá a probudí proto Auroru (Lawrence), aby měl na lodi společnost.
YouTube uživatel Nerdwriter1 si položil zajímavou otázku - mohou drobné změny vylepšit Pasažéry? Na video se můžete podívat ZDE, je nicméně anglicky, takže tu základní body shrneme v češtině. Autor videa velmi správně poukazuje na to, že hlavním problémem filmu je předvídatelnost. Nijak nezpochybňuje jeho kvality nebo potenciál, kritizuje ale přímý tah na branku - hrdina se probudí, zjistí, že je sám, zkouší usnout, nejde to, pak chvíli blbne na lodi a nakonec dojde k hlavnímu zvratu (probuzení Aurory).
Vzhledem k tomu, kolik času jsme s Jimem strávili (a celou dobu byl vykreslován výhradně sympaticky), je nám jasné, že filmaři postavu neodsoudí (a stejně tak hlavní hrdinka). Jistě, v určitém momentě dojde k jejímu prozření, ale následně jsou jen dvě cesty, jak může film skončit:
1) Jim zachrání situaci, přežije a Aurora mu odpustí
2) Jim zachrání situaci, zemře a Aurora mu odpustí
Nic jiného z té rovnice vyjít nemůže, protože je v téhle stavbě příběhu Jim od začátku za hlavního hrdinu a jako takový nemůže z příběhu vyjít špatně.
Představme si ale situaci, kdy bychom od začátku NEVĚDĚLI, že Jim Auroru probudil (a tudíž by si podívaná držela tón, který nastavily trailery). Úplně by se změnila dynamika celé podívané. Za prvé by měl film od začátku hrdiny dva (neboť bychom s oběma trávili čas od prvních minut) a Prattova postava by působila svých chováním mnohem podivněji. To, jak se na Auroru dívá, jak opatrně reaguje na některé její otázky. Film by měl navíc od začátku další tajemství, neboť by na lodi byly různé náznaky toho, že se tam něco dělo a divák toužil po odpovědi (v tu chvíli bychom netušili, že byl Jim již nějakou dobu vzhůru a snažil se různými způsoby svou situaci na lodi vyřešit).
Tím vznikají i další výhody. V prvé řadě šok, když se (společně s Aurorou) dozvíme, co Jim udělal. A také není zdaleka tak jisté, jak příběh dopadne. V téhle verzi bychom totiž s Jimem nestrávili sólových čtyřicet minut, zdaleka by nám tak nepřirostl k srdci a zatímco oficiální sestřih filmu je pojatý z jeho pohledu, v téhle variantě bychom vnímali i naštvanž úhel pohledu Aurory. A váhali, zda ve scéně, kdy ho začne surově mlátit, skutečně Jima nezabije.
Změna první poloviny (zamlčení Jimova činu) samozřejmě nijak nezmění dojem z akčního finále, které působí tak trochu jako z jiného (a podstatně horšího) filmu. Je pochopitelné, proč studio vsadilo na Pratta coby vypravěče. Je to ohromný sympaťák a nabízelo se toho využít. Současně se tím ale vše zbytečně zjednodušilo a Pasažéři jsou připraveni o tajemství či prvek překvapení (přičemž obojí má ve sci-fi žánru vždy své místo). Škoda, že neměl režisér Morten Tyldum větší ambice si se strukturou filmu pohrát.
Naštěstí si tuhle teorii, že by Pasažéři s danými změnami fungovali lépe, můžeme díky internetu ověřit na vlastní oči. Uživatel Redditu NathanDickson se videem od Nerdwriter1 nechal inspiroval a na základě jeho poznámek vytvořil alternativní sestřih Pasažérů, na který se můžete podívat níže. A osobně si myslíme, že jde jednoznačně o verzi, která funguje mnohem lépe.
(pokud vám video nefunguje, nejspíš používáte Firefox - stačí
přejít do jiného prohlížeče a půjde vám bez problémů spustit)