Recenze - Annabelle 2: Zrození zla. Budeme se kvalitně bát?

Recenze - Annabelle 2: Zrození zla. Budeme se kvalitně bát?
Annabelle 2: Zrození zla
Jedná se o prequel k hororu Annabelle (2014), který byl sidequelem k filmům série V zajetí démonů, takže nám zřejmě vzniká docela úspěšný hororový "cinematic universe". Pokud se Warner Bros. podaří u soudu prokázat, že duchové jsou skuteční...
Annabelle 2: Zrození zla
Annabelle 2: Zrození zla
Tentokrát režíroval Švéd David F. Sandberg, kter natočil Zhasni a zemřeš (2016) a předtím několik fajnových krátkometrážních hororů.
Sandberg má velmi pevnou ruku a je vidět, že si dává záležet na tom, co točí. Umí vylekat nebo znervóznit, aniž by se uchyloval k laciným lekačkám. Velmi dobře je zachycena retro atmosféra (film se odehrává někdy před 60 lety). Jeho práce kamery a rámování záběrů jsou bezchybné. Některé scény připomínají klasické obrazy, například tento:
recenze-annabelle-2-zrozeni-zla
Většina děvčat dobře hraje a jejich postavy mají nezanedbatelnou hloubku.
Potud všechno fajn.
Ale scénář je bohužel úplně nezajímavý, stavějící jedno klišé na druhé. Panenka je strašidelná, posedne jedno z děvčat, děvče začne být strašidelné a likviduje ostatní, znetvořená žena odhalí hrozné tajemství (které stejně známe)...
To, jak Sandberg jednotlivé scény natáčí, je obdivuhodné. Většina z nich by dobře fungovala jako zcela samostatná hororová etuda. Ale hlavní příběh je úplně o ničem.

Trailer:

Annabelle 2: Zrození zla
Plusem také je, že si film můžete užít, aniž byste znali předchozí filmy série (zmate vás pak jen úplný konec).
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Vysvětlí mi někdo, co znamenala ta scéna s fotografií, na které "je / není jedna jeptiška navíc", a pak už se o ní nemluví?