První reakce na Nolanův Dunkerk? Famózní! Trumfne v hodnocení Temného rytíře?

První reakce na Nolanův Dunkerk? Famózní! Trumfne v hodnocení Temného rytíře?
Nolana provází pověst tvůrce, který nešlápl vedlo. A o to přísnější k němu řada fanoušků a recenzentů je. Po veleúspěšné trilogii o netopýřím muži to bylo Nolanovo sci-fi Interstellar (2014), které si od recenzentů vysloužilo horší hodnocení. Bavíme se stále o zámoří a RottenTomatoes, kde snímku kritici přiřkli "pouhých" 71%.
Jak si vede Nolanova novinka? Na serveru RottenTomatoes je prozatím 48 recenzí snímku Dunkerk. Vyjma jedné jsou všechny pozitivní, což dlouho očekávaného filmu vyneslo na "rottenmeteru" 98% a průměrnou známku 9.1 z 10! Připomeňme, že prozatím dali kritici nejvyšší známku Nolanovu Temnému rytíři (94%). Trumfne ho v hodnocení Dunkerk?

Dunkerk: Film o filmu

Dunkerk
Novinka Dunkerk se v Nolanově filmografii vymyká, protože v ní autor prvně pracuje se skutečným příběhem, k němuž má navíc bytostný vztah; jako řada dalších Britů je mu pověstná evakuace z Dunkerku připomínána od dětství.
Dle zveřejněných recenzí má snímek opravdu našlápnuto, kritici chrochtají blahem. Než se na Kinoboxu dostaneme k vlastní recenzi Dunkerku, přinášíme vám několik citací z textů zahraničních kolegů. Některé z nich se vám vryjí pod kůži a do paměti podobně jako válečný snímek. Což je něco, co Nolan zamýšlel.
Dunkerk
Dunkerk
“Nolan je mistr, který se prvně vzdal svého trademarku, aby natočil historickou událost.”
Peter Debruge / Variety
“Tohle je fyzický, velkorozpočtový film, který lze označit za umění. A mimochodem je to nejlepší film roku.”
Chris Nashawaty / Entertainment Weekly
“Christopher Nolan točí populární filmy, které aspirují na to být uměním; a opačně. Nikdy předtím ale nedocílil hned dvou úspěchů v jednom jako v případě Dunkerku. Příběh záchrany stovek tisíc aliančních vojáků v prvních letech 2. světové války je senzační v každém smyslu slova; zasáhne srdce i mozek.”
Alonso Duralde / The Wrap
“Díky minimu dialogů a maximu brutálních scén, které zobrazují topící se vojáky v okolí Dunkerku, se dá Nolanova novinka označit za unikátní filmový zážitek hraničící s waterboardingem.”
Michael Phillips / Chicago Tribune
„Nolanův čin je nesporný: Ponořil se do válečného příběhu, který oslavuje dobré vlastnosti lidského druhu, přičemž poukazuje na to, že žádné vítězství není bez oběti.”
Brian Truitt / USA Today