Dunkerk: Christopher Nolan nedělá nic polovičatě

Dunkerk: Christopher Nolan nedělá nic polovičatě
Christopher Nolan | Warner Bros.
Nolan nedělá nic polovičatě. Když postava Heathe Ledgera Joker z filmu Temný rytíř (2008) vyhodí do povětří nemocnici, jde o skutečnou budovu, kterou režisér v Chicagu se svým štábem opravdu zdemolovat.
Evakuace 300 tisíc vojáků z francouzského přístavu Dunkerk během 2. světové války slibuje nebývale fyzický a emocionální zážitek. Jak k natáčení milovník třetího rozměru a netradičních obrazových formátů přistoupil?
Dunkerk
V Dunkerku Nolan popisuje památnou heroickou událost 2. světové války, kdy se podařilo z odříznutého francouzské území přes Lamanšský průliv přepravit na Britské ostrovy přes 300 tisíc spojeneckých vojáků. I proto se Nolan během natáčení nehodlal spokojit se zaběhlým přístupem k válečnému příběhu. Koneckonců, i on je Brit, hrdý na dosti náročnou logistickou operaci, kdy svou kůži nasazovali majitelé těch nejmenších rybářských bárek.
Christopher Nolan
Christopher Nolan | Warner Bros.
„Neustále jsem se vracel k vyprávění z první ruky, ve kterém pamětníci popisovali obrazy a zvuky z toho, co prožívali, když byli na pláži, nebo když nad pláží přelétávali v letadle, nebo když na lodích z Anglie připlouvali na pomoc vojákům, kteří uvízli ve Francii,“ svěřuje se Nolan. „Myslím, že pro všechny zúčastněné byla jednou z nejstrašnějších a nejhorších věcí nejistota pramenící z toho, že nikdo přesně nevěděl, co se děje.“
Vedle toho, že štáb Dunkerku najal a postavil na tamní pláže tisíce komparzistů, používal Nolan a jeho hlavní kameraman Hoyte Van Hoytema těžkopádné - téměř 25 kilogramové - IMAX kamery způsobem, jakým ještě nikdy nebyly v celovečerním filmu použity. „Hoyte natočil kamerou z ruky několik velmi efektních scén již pro Interstellar. Na základě toho jsem se mu rozhodl oznámit, že v tomto filmu to tak bude dělat ve velkém,“ říká Nolan. „A to si pište, že jsme mu během natáčení museli zaplatit celou řadu masáží.“
Fionn Whitehead
Harry Styles – Dunkerk | Vertical Entertainment
Velkoformátové kamery umožnily sledovat herce kamkoliv se hnuli – ať už to byl nováček Fionn Whitehead vlekoucí po pláži na nosítkách raněného kamaráda nebo Tom Hardy v kokpitu skutečné stíhačky Spitfire. Tento způsob natáčení umožnil zprostředkovat jistou intimitu, která se s formátem IMAX obvykle nespojuje. „Mohli jsme s řadou postav nasednout do malého člunu a natáčet jako kdybychom natáčeli kamerou GoPro,“ dodává režisér.

Upoutávka na Dunkerk:

Christopher Nolan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Tom Hardy
Podařilo se Nolanovi zúročit investované finance, techniku a zápal pro věc? Na to si budeme muset počkat do 20. července, který má Dunkerk v českých kinech premiéru.