Zemřel režisér, scenárista a herec Gene Wilder, představitel Willyho Wonky

Zemřel režisér, scenárista a herec Gene Wilder, představitel Willyho Wonky
Pan Wonka a jeho čokoládovna | Paramount Pictures
Pan Wonka a jeho čokoládovna: trailer | Paramount Pictures
Gene Wilder se narodil do rodiny rusko-židovských emigrantů jako Jerome Silberman. Vystudovaný herec si zprvu vydělával například jako učitel šermu. a Brodwayi se představil třeba vedle Kirka Douglase v adaptaci Přeletu nad kukaččím hnízdem.
Mladý Frankenstein
Mladý Frankenstein | 20th Century Fox
U celovečerního filmu Wilder debutoval v oscarové klasice Bonnie a Clyde (1967). Svou první oscarovou nominaci za vedlejší hereckou roli si vysloužil hned u svého druhého filmu, Brooksových Producentů (1968). S režisérem následně spolupracoval ještě několikrát, například v Mladém Frankensteinovi si nejen zahrál, ale napsal k němu i scénář. A byl za něj nominován na Oscara.
Divákům Wilder zřejmě nejvíc utkvěl v paměti díky filmu Pan Wonka a jeho čokoládovna. "Scénář byl velmi dobrý, ale něco chybělo," dodal k roli Wilder. "Chtěl jsem si vykračovat s hůlkou, zpomalit, zastavit se, znovu se dát do pohybu, zaseknout hůlku o schod a tak dále. Všichni se mi smáli a tleskali. Režísér se mne zeptal, proč jsem to tak zahrál. No aby nikdo nevěděl, jestli si vymýšlím, nebo mluvím pravdu." Nevyzpytatelný Pan Wonka se bohužel finančně nechytl. Rodiče se údajně filmu báli, nepovažovali jej za vhodnou rodinnou podívanou pro své ratolesti.
K dalším nezapomenutelným Geneho rolím patří postava doktora Douga Rosse ve filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat).
zemrel-reziser-scenarista-a-herec-gene-wilder-predstavitel-willyho-wonky
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
Poslední velké inteview poskytl Wilder v roce 2013 magazínu The Daily Beast a vyjádřil se například k tolik častému pomýlení, jak zábavní musejí být komici v soukromém životě. "Lidé si říkají - jaký je to komik, zábavnej chlápek a tak podobně! Ale tím já nejsem. Vážně. Tedy až na komediální role ve filmech. Sice jsem doma jednou, dvakrát rozesmál svou ženu, ale nešlo o nic specielního. Ale lidé mě znají z filmů, tudíž mi říkají, jak zábavný musím být. Ale já si to nemyslím."