US tržby: Kniha džunglí zaválela, kriminálník Kevin Costner nikoho nezajímá

US tržby: Kniha džunglí zaválela, kriminálník Kevin Costner nikoho nezajímá
Kniha džunglí
U Disneyho proto neponechali nic náhodě. Na režijní stoličku angažovali osvědčeného Jona Favreaua (Iron Man) a zvířata hlasově obsadili tím nejlepším, co hollywoodská smetánka nabízí. Pro potřeby velké trikové podívané pořádně otevřeli peněženku (rozpočet 175 milionů dolarů) a pečlivá práce se vyplatila. Recenze film oslavují a diváci za první víkend nechali v amerických kinech 103 milionů. Film si tak s přehledem urval první místo.
Neel Sethi
Kniha džunglí
Celosvětově již nová Kniha džunglí nastřádala 293 milionů, takže na megahit je zaděláno. Vzhledem k výborným ohlasům by měl snímek klesat pomalu a je slušná šance, že již příští víkend oslaví na tržbách půl miliardy.
Na stříbrné příčce skončil další nováček, černošská komedie Barbershop: The Next Cut. Jde o třetí díl série, která u nás byla uvedena pod názvem Holičství. Oba předchozí díly slavily v Americe úspěch a velmi dobře si vedly i u kritiky. Zbytek světa ale pro tenhle subžánr (černošské komedie jsou svět sám pro sebe) příliš pochopení nemá, takže jinde filmy dostávají průměrné známky a ani neputují do kin. S trojkou to bude stejné. The Next Cut otevřel za 20 milionů dolarů, s přehledem se zaplatí a mimo Spojené státy poběží tak za půl roku v nočních hodinách zadarmo na komerčních televizích.
Jediným dalším nováčkem, který se do TOP10 prodral, je akční thriller Criminal. Kevin Costner v něm hraje extrémně nebezpečného kriminálníka postrádajícího svědomí, jemuž jsou implementovány vzpomínky zemřelého agenta a mise může pokračovat. Trailer nevypadal úplně špatně (Costner rozhodně má na to, aby si podobné role dával), výsledek prý ale za moc nestojí. Na vině je především nenápaditý scénář a nevýrazná režie.
Costnerův pokus o znovuna kopnutí kariéry tak končí o premiérovém víkendu až na šesté pozici s 5.7 miliony. Škoda, osobně bych mu comeback přál.
Henry Cavill
Razantní nástup Knihy džunglí definitivně zpečetil to, že se Batman v Superman k miliardě ani nepřiblíží. Snímek je sice čtvrtý, znovu ovšem s velkým propadem (tentokrát o 61%) a celosvětové tržby jsou momentálně 829 milionů dolarů. Podle všeho se nedoškrábe ani na devět stovek.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.