Může za katastrofickou podobu nové Fantastické čtyřky režisér nebo studio Fox?

Může za katastrofickou podobu nové Fantastické čtyřky režisér nebo studio Fox?
Fantastická čtyřka | 20th Century Fox
Občas se studio nepohodne s režisérem filmu a pak přicházejí ke slovu složité tahanice, kdy 1) buď režisér pod nátlakem točí něco, co nechce, nebo 2) je rovnou odvolán a jeho práci dokončí jiný filmař. Obvykle se taková věc drží co nejdéle pod pokličkou, aby film nebyl poškozen při uvedení do kin.
Fantastická čtyřka: Podle Tobyho Kebbella existuje skvělý temný sestřih, který bohužel nikdy neuvidíme
Filmy8. 6. 2016
Fantastická čtyřka: Podle Tobyho Kebbella existuje skvělý temný sestřih, který bohužel nikdy neuvidíme
To nebyl případ nové Fantastické čtyřky. Spekulace o tom, že studio není s výsledkem úplně spokojené a hádá se s režisérem Joshem Trankem, vypluly na povrch ještě v době, kdy ani nebylo dotočeno. Poté prosákly na internet informace, že byl povolán někdo jiný k dokončení filmu, studio ale vše popřelo a tvářilo se, že je s prací Tranka spokojeno. Když snímek konečně dorazil do kin, ohlasy na něj byly katastrofální. Řada recenzentů se pozastavovala nad chabou kvalitou triků, finální třetinou, která je "jak z jiného filmu", a nad řadou podivných dějových skoků, kdy to často vypadalo, že byla nějaká scéna pro zrychlení tempa vystřižena. Překvapení kritiků bylo o to větší, že předchozí (chválená) Trankova Kronika ničím takovým netrpěla.
Fanoušci komiksu přirozeně vinili z tragického výsledku Tranka a tomu později povolily nervy, neboť reagoval na Twitteru následujícím způsobem: "Před rokem jsem měl fantastickou verzi. Ta by byla skvěle hodnocená. Pravděpodobně jí nikdy neuvidíte. Je to škoda". Trank tím jasně řekl, že je za špatný výsledek zodpovědné studio. Samozřejmě mohlo jít jen o ego ublíženého režiséra, který neumí přijmout odpovědnost za propadák, podle všeho ale Trank skutečně nemá s hotovým filmem mnoho společného.
muze-za-katastroficky-vysledek-nove-fantasticke-ctyrky-studio-fox
Jedna z mála fotek Joshe Tranka z placu Fantastické čtyřky | 20th Century Fox
John Campea z Collideru, který se později snažil dopátrat pravdy, totiž k tématu uvedl: "Mám zdroj blízký produkci filmu, který mi řekl, že Josh Trank a Foxové se shodli na podobě filmu, který měl zahrnovat i tři velké akční scény. To bylo jasně na začátku dáno a šlo o páteř filmu. A film je jako skládačka, každý dílek má své místo. Jakmile s jednotlivými dílky začnete hýbat, přestane celek dávat smysl. Takže i když Foxové původně souhlasili s Trankovou vizí, pár dní před začátkem produkce přišli a prostě ty tři velké akční sekvence vyřadili. Také mi bylo řečeno, že konec není Joshe Tranka. V určitý moment mu film vzali a dodělali ho bez něj. Což se týká i střihu."
Campea dodal, že toho ví víc, nechtěl ale zbytečně čeřit vody a posílal dál pouze to, co mu potvrdilo několik různých zdrojů nezávisle na sobě. K původnímu sestřihu se vyjádřil i Toby Kebbell, představitel Doktora Dooma: "Pravdou je, že Trank sestříhal skvělý film, který nikdy neuvidíte. Je to ostuda. Byla to mnohem temnější verze a bohužel ji nikdy neuvidíte."
Čekáte na reakci Foxů? Ta podle očekávání nepřišla. A už nikdy nepřijde, protože 20th Century Fox spolkl Disney, ten si natočí vlastní Fantastickou čtyřku a k téhle verzi už nemá nejmenší důvod se vracet. Leda by se Trank nějak dohodl s novým vedením, aby mu dovolili vydat jeho verzi. Ta by ale nepochybně potřebovala i nějaké miliony navíc (triky nebudou kompletní), takže na 99% Trankova původní verze nikdy nespatří světlo světa. Škoda.
Fantastická čtyřka (2015)
Fantastická čtyřka