Nejen na filmy láká festival Finále Plzeň 2015

Nejen na filmy láká festival Finále Plzeň 2015
Z dokumentu Cukr blog. | http://www.dokweb.net
Finále Plzeň po osmadvacáté jako společenská událost, kde se představí tvorba mladých českých režisérů, aktuální televizní trendy, debaty nejen s odborníky na film nebo zajímavé tematické cykly. A když se počasí vydaří, můžete se vydat z Měšťanské besedy, kde se projekce filmů a pořadů konají, na promenádu kolem řeky a užít si naplno evropské město kultury 2015. Představujeme vám pár tipů, co byste si na letošním Finále neměli nechat ujít. Většina představených filmů bude mít na festivalu delegaci tvůrců, kteří se budou účastnit debat s návštěvníky.

Cukr blog

Cukr blog
Z dokumentu Cukr blog. | http://www.dokweb.net
Mlsáte rádi? Tenhle film vám otevře oči a zavře ústa. Režisérka dokumentu Andrea Culková natočila angažovaný Cukr blog z jednoduchého a velmi vážného popudu; ohrožena těhotenským diabetem byla donucena ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. A dostala absťák. Cukr najdete i tam, kde byste jej rozhodně nečekali - v rohlíku, chipsech nebo konzervované zelenině. Režisérka se pouští do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost a objevuje neuvěřitelné souvislosti mezi duševními nemocemi, poruchami chování a nadměrnou konzumací cukru. Jestli vás před lety zaujal snímek Super Size Me, je Sugar blog určen právě vám. (Projekce 27.4. a 1.5.)

Schmitke

Peter Kurth, Petr Vršek
Schmitke | Febiofest
Celovečerní debut Štěpána Altrichtera je zajímavou fůzí komedie a mystiky z prostředí Krušných hor. Příběh postaršího inženýra-experta na konstrukci a provoz větrných elektráren, který se vydává na neočekávanou misi do "buranského" českého pohraničí, připomíná tvorbu bratrů Coenů, je seversky civilní a lynchovsky halucinativní. A ze světových festivalů si odnesl slova uznání. (Projekce 27.4. a 1.5.)

Projekce v Loosových interiérech

nejen-na-filmy-laka-festival-finale-plzen-2015
Projekce v působivých interiérech od slavného Adolfa Loose se zaměří na téma holocaustu.
Brněnský rodák Adolf Loos proslul po celém světě jako autor Müllerovy vily, která stojí v Praze na Ořechovce. Architekt se nicméně zabýval též interiérovou tvorbou. Řada bytů byla projektována a před časem rekonstruována i v Plzni. Jako připomínka 70. výročí konce 2. světové války proběhne v těchto luxusních prostorách beseda a promítání snímků s válečnou tematikou pod názvem Stigmata holocaustu. Zhlédnout budete moci filmy Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Musíme si pomáhat nebo Protektor.

Kancelář Blaník

Halka Jeřábek Třešňáková, Michal Dalecký, Marek Daniel
Kancelář Blaník | Stream Seznam.cz
Tvůrci snímku Protektor znovu na scéně. Tentokrát v politickém sitcomu, který se proslavil na internetu. Je to nějaký ten pátek (přesněji řečeno rok a půl), co Marek Najbrt a spol představili bezskrupolózního lobbistu Tondu Blaníka. Seriál a především Tonda se stal miláčkem těch, kterým leží v žaludku nekalá politika, byznys a svět citovaných kauz. Na Finále Plzeň budou představeny první dvě řady série (aktuálně na internetu běží třetí řada). Zaujmou starší díly i tentokrát, nebo je stejně jako některé kauzy spláchl čas? Zábava zaručena, přestože občas zamrazí jak tenká je hranice mezi tragikomikou a realitou. Informace o projekcích najdete zde.

Staré pověsti české

Staré pověsti české
Trnkovy Staré pověsti české (1952) se letos dočkaly restaurované verze. | Finále Plzeň
Nadčasová klasika průkopníka českého loutkového filmu Jiřího Trnky, který ovlivnil řadu světových animátorů současnosti. Starým pověstem českým je 63 let a jejich digitálně restaurovaná verze dokazuje, jak dokonale souzní snový svět loutek se světem dávných pověstí a legend z naší minulosti. Nasazení, čas a um současných 3D animátorů je jistě značný, ale při pohledu na tuhle loutkovou klasiku zaplesá srdce nejednoho milovníka filmu, dějin a umění jako takového.(Projekce 1. a 2. května)
28. ročník filmového festivalu Finále Plzeň proběhne od 26. dubna do 2. května v Měšťanské besedě jako součást projektu Evropské hlavní město kultury. Program najdete zde.