Schmitke

58%
Schmitke

Julius Schmitke je postarší konstruktér, jehož osamělý život se skládá hlavně z nevzrušivé práce, ukecaného mladého kolegy a občasného zvláštního vábení lesního porostu. Když je jednoho dne pověřen opravou nevysvětlitelně skřípající staré turbíny, kterou kdysi navrhl, není z výletu na českou stranu Krušných hor příliš nadšen. Podivný kraj hlubokých lesů, zchátralých dolů a neméně podivných lidí v něm mnoho důvěry nevyvolá, ale když se mu přes noc záhadně ztratí kolega, musí i Schmitke vstoupit mezi mlhou zahalené stromy. (Artcam)




Recenze: Schmitke

Kinobox.cz
70%

Velmi trefný je umělecký popis vnitřních strachů stárnoucího muže, v jehož životě je velkou neznámou už to, co se skrývá v keři uprostřed městského parku. "Nový věk" začíná pro Julia Schmitkeho právě v Krušných horách. A jeho tvůrci mají dobře našlápnuto. Jsem zvědav na jejich další počiny.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Hezká hra na film, bohužel chybí nějaké zastřešení a nakonec se až moc odhalí, že tohle bylo čistě blbnutí na efekt. Přesto je mi ten film velmi sympatický. 3 a 1/2
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Blair Witch + Twin Peaks po česku/německu, vůbec ne špatné, cením. One man show pro P. Kurtha, výborně obsazeno a zahráno, více takových koprodukcí.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7
Napadá mě především atmosferičnost jako nejdůležitější aspekt snímku. Dokonale provedená mystická atmosféra, hraničící s hororovými prvky. Rozšířené charakterizování jako český (něměcký) Lynch je naprosto v pořádku. Což je ale taky poněkud problém, nebo aspoň pro mě, protože to celé vlastně nemá žádný děj, který by se hýbal kupředu a hlavně rozplétal klubko tajemství, kterým je obestřená pochmurná krajina Krušných hor i příběh německého inženýra, ztraceného v událostech a podivném prostředí cizí země. Jak jsem při sledování s rozkoší nasával tu neuvěřitelnou mystičnost snímku, tak jsem naopak byl stále více zklamáván příběhovou stránkou a řekněme, že tak od poloviny jsem konstatoval, že jsem z toho totálně blbej. A ještě blbější jsem byl po skončení příběhu. Asi jsem se snažit to celé brát moc doslovně a měl jsem to brát spíš jako metaforu nebo jen prostředí pro niterní příběh hlavního hrdiny, ale přiznám se, že jsem tím byl nakonec zklamaný. Lynch není přesně můj šálek čaje, takže jsem podobně narazil i tady. Ovšem ta atmosféra...


Dodatečné informace

Původní název:
Schmitke (více)
  • Česká republika Schmitke
Premiéra v ČR:
13. 8. 2015
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Česká republika, Německo

Powered byJustWatch