15. týden-kinopremiéry: Diplomatické tanečky v Paříži a další politikum

15. týden-kinopremiéry: Diplomatické tanečky v Paříži a další politikum
Charlotte Gainsbourg, Omar Sy
Omar Sy a Charlotte Gainsbourg ve filmu Samba | Febiofest
Před 4 lety ohromili svět nenápadným, citlivým a vtipným filmem Nedotknutelní. Nyní se režiséři a herec Omar Sy vracejí se Sambou, aby v srdcích diváků znovu zažehli ten hřejivý pocit, kdy jsou si lidé blízcí, mají se rádi a berou život tak, jak leží a běží. O čem Samba pojednává? O stejnojmeném muži ze Senegalu (Omar Sy), který čeká na povolení k trvalému pobytu ve Francii. Mezi ním a vyhořelou manažerkou Alice (Charlotte Gainsbourg) vznikne křehké pouto, jemuž ale nepřeje okolí.
Kromě sociálního aspektu samozřejmě nechybí humor a ironie. Jak se ostatně na autory Nedotknutelných sluší a patří. České recenze filmu Samba si přečtěte zde.
Diplomacie
I druhá česká kinopremiéra se odehrává ve Francii, přesněji řečeno v Paříži v roce 1944, kdy Němci vážně uvažovali, že město výstavních zahrad, bulvárů a muzií vyhodí do povětří. Drama Diplomacie se věnuje vyjednávání německého místodržitele metropole se švédským konzulem v Paříži. Cituji z popisu filmu: "25. srpna 1944 Spojenci vstupují do Paříže. Krátce před úsvitem se německý vojenský místodržitel Paříže Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) chystá vykonat krutý příkaz Adolfa Hitlera, a to vyhodit do povětří pýchu všech Francouzů – hlavní město Paříž. Všechny mosty a historické budovy jsou již podminované, ale Paříž stále stojí a vyčkává. Z jakého důvodu Dietrich von Choltitz odmítá splnit Führerův rozkaz i navzdory jeho bezmezné věrnosti Německé říši? Má v tom prsty švédský konzul v Paříži Raol Nordling (André Dussollier) anebo sám generál mění názor?"
Diplomacie
Jestli jste fandové do historie, snímek režiséra Schlöndorffa vás zajisté potěší. Diplomacie byla inspirována divadelní hrou a představuje zářnou ukázku, jak kvalitní text převést na plátna kin bez přehnané pompy, patosu a nudných mluvících hlav. Recenze filmu si přečtěte zde.
Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988)
Na závěr se představuje poměrně zvláštní sportovně-politické dokudrama Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988), které do Prahy osobně přiváží rumunský režisér Corneliu Porumboiu. Držitel tří cen z Cannes vzal VHS záznam z jednoho fotbalového zápasu, který pískal jeho otec a zaměřil se na politické zákulisí těsně před pádem Ceaușescova režimu.
Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988)
Z textu distributora: "Dinamo a Steaua – armáda versus tajná policie. Domácí dříči proti vítězícím zarputilcům. Na čí straně stál Adrian Porumboiu jako možný nástroj manipulace? Pro koho měl v zápase pískat? Neměl raději derby – utopené ve vytrvalé sněhové bouři  prosincového termínu – pro špatné podmínky odvolat? Nezáživná hra na dva poločasy, provázená znaveným rozhovorem filmaře a jeho objektu zájmu, přináší průnik do svědomí soudce, upřímnou zpověď filtruje vědomí záznamu a také ostych před vlastním synem." Odvážný počin režiséra i distributora, ale kdo vyjma historiků se na něj do kina vypraví?
Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.