7. týden-kinopremiéry: Fenomenálních Padesát odstínů šedi, Slovenská nová vlna a Vlasta Burian

7. týden-kinopremiéry: Fenomenálních Padesát odstínů šedi, Slovenská nová vlna a Vlasta Burian
Padesát odstínů šedi
Jamie Dornan
Padesát odstínů šedi
Magnetem mezi premiérami je samozřejmě filmová adaptace Padesáti odstínů šedi. Erotická romance má v české verzi příznivý rating 15+, je tedy otázkou zda nebudou vyznavači něčeho ostřejšího zklamáni. Dle informací distributora bylo již k sobotnímu datu zarezervováno více než 80 tisíc vstupenek do kina. Kniha samotná byla bestsellerem, tudíž se podobný úspěch očekává i od filmové verze. Absence projekcí pro novináře to dokládá. A není to jen kvůli možným nepříznivým recenzím. Padesát odstínů šedi je fenomén. Ten se umí prodat sám, nehledě na to, že je nezpochybnitelný.
Phoebe Fox
Z filmu Žena v černém 2: Anděl smrti.
I následující snímek se bude držet temným barev a stínů. Žena v černém 2: Anděl smrti volně navazuje na předchozí veleúspěšný horor s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Dvojka je nicméně prosta velké hvězdy, původního režiséra a vlastně i solidního napětí. Duch ženy v opuštěném domě tentokrát přivádí k sebevraždám desítku nebohých školáků. Z recenze Františka Fuky: "Logiku nebo originální nápady není ve filmu záhodno hledat, potenciálně strašidelná atmosféra onoho zámku a okolí není nijak dobře vytěžena, a místo plíživé hrůzy film obsahuje především neférové lekačky: Něco se najednou objeví v záběru a k tomu se ozve strašidelný hlasitý zvuk. Spíše než strašidelné je to otravné a především NUDNÉ."
Zvonilka a tvor Netvor
Víla Zvonilka a její nejnovější dobrodružství na třetím místě žebříčku.
Čtvrteční premiéry jsou vskutku žánrově pestré. Distributor nezapomněl na děti a právě jim přináší další dobrodružství animované víly Zvonilka a tvor Netvor. Zvonilkovská série se zdá být vděčná a nekonečná. O čem pojednává nejnovější díl? "Víla Chovatelka Fauna se spřátelí se záhadným tvorem, který je podle prastarých legend známý jako tvor Netvor. Zatímco Zvonilka a její vílí kamarádky nevědí, co si mají o záhadném zvířeti myslet, strážci Hvězdné roklinky, vílí Skauti, se rozhodnou magického tvora ulovit dřív, než přivolá na jejich společný domov zkázu. Fauna musí poslechnout své srdce a zariskovat, aby s pomocí svých vílích kamarádek záhadného tvora Netvora zachránila." Tedy něco pro předškoláky.
vlna vs. břeh
Z dokumentárního snímku vlna vs. břeh. | Aerofilms
Mezi režiséry přichází prvotřídní kameraman Martin Štrba. O čem jeho dokumentární snímek vlna vs. břeh pojednává? Slovenský autor vzpomíná na své kamarády, s nimiž v 80. letech minulého století studoval na FAMU obor fotografie. Skupina vstoupila do uměleckých příruček a encyklopedií pod fenoménem "Slovenská nová vlna". Těšit se můžete na umělecký kvas a představitele, kteří jsou nyní uznávání po celém světě. Chybět nebude například Tono Stano. A černobílá fotografie.
Vlasta Burian
Z filmu Milenky starého kriminálníka.
Když už jsme u těch fenoménů, do vybraných kin míří v obnovené premiéře němý snímek Milenky starého kriminálníka s legendárním hercem a fotbalovým brankářem Vlastou Burianem. V němé komedii, kterou na vybraných projekcích doprovodí živá hudba, si král komiků zahrál hned dvakrát - továrníkova strýce Cyrila Poledníčka a obávaného kriminálníka Aloise Kanibala. A nebude chybět krásná žena, která se postará o nejednu tragikomickou situaci.
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.