sek

Jaroslav Sedláček

Komentáře 49

Od nejnovějších
  1. O-Ring (2011)
    10
    Tohle že natočil student 1. ročníku? Toho už není co učit! O něco bych to zkrátil, ale jinak skvělé, skvělé, skvělé!
  2. 5,-Kč (2011)
    8.5
    Jaké životní osudy skrývají ženské, kterým říkáme hajzlbáby a které se snažíme nevidět? Vynikající nápad, výborná realizace.
  3. Dům
    Dům (2011)
    6.5
    Sedíme, sedíme, hore na dědině... Otec, matka a mladší dcera mlčí a významně se dívají. Trpí. Všichni. A nezasmějí se, jak je rok dlouhý. Ten scénář je tak vybroušený, že vůbec nedýchá životem! A příliš málo depresivní, aby oslovil festivalové poroty. Evidentně talentovaná scenáristka a režisérka by příště měla o něco upřednostnit emoce před rozumem.
  4. Micimutr
    Micimutr (2011)
    6
    Tříšť lepších i horších nápadů, málokdy dotažených. Vlhká žínka, ze které se režisér Karas pokouší maximálním ždímáním udělat vodopád.
  5. Vendeta
    Vendeta (2011)
    8.5
    Po lehce rozpačitém začátku s teenagery dechberoucí a opravdu nelítostný film. Lepší thriller jsme od Zániku samoty Berhof neměli. Dostane Ondřej Vetchý konečně za tuhle sebezničující roli Českého lva?
  6. Alois Nebel
    Alois Nebel (2011)
    9
    Atmosferický, podmanivý, téměř westernově laděný film o tom, co se děje obyčejným lidem, když rádia mluví o dějinných změnách.
  7. Rodina je základ státu
    Rodina je základ státu (2011)
    8.5
    Konečně film, který je aktuální a který je o něčem! Co se stalo s generací, která v 90. letech naskočila na vlnu velkých příležitostí? Co všechno ztratila? Neztratili (jsem) náhodou i sami sebe?
  8. Muži v naději
    Muži v naději (2011)
    6
    Marie Poledňáková našla svůj klon. Překombinované až běda, ale hezcí lidé, krásná prostředí a věčné téma, byť mixované z floskulí.
  9. Kajínek
    Kajínek (2010)
    5
    Kajínek není ani dobrý, ani špatný film. Po neúnosně dlouhém a rozpačitém začátku následují scény buď jalově kýčovité (zamilované chichotání Boguslawa Lindy a Táni Vilhelmové je k nepřežití) nebo jen obyčejně nudné (nic se nikam neposouvá). Pak se na chvíli zdá, že film chytil dech, ale sráží ho neschopnost kamery a střihu udržet delší a pevnější záběr tak, aby podpořil nějakou emoci. Navíc fetišistické záběry chození po vězeňských či jiných chodbách brzy začnou otravovat. Opravdu akčních scén je ve filmu překvapivě málo a konec tak nějak upadne. Ačkoliv je ve filmu spousta kvalitních herců, dobrých hereckých výkonů tu moc není. Lavroněnko jako by neměl co hrát, Táňa se zuby nehty pere s postavou, která se zmítá ode zdi ke zdi a od ničeho k ničemu, Vladimír Dlouhý si s neodolatelnou rozkoší užívá českého kmotra, Michal Dlouhý se ze své postavy navzdory plochému scénáři snaží vydolovat hloubku a docela se mu to daří, Boguslaw Linda je smutnou karikaturou sama sebe (díky děsnému dabingu?)... Jak říkám - ani ryba, ani rak, stačilo vidět jednou.
  10. Toy Story 3: Příběh hraček
    Toy Story 3: Příběh hraček (2010)
    9.5
    Krádež! Pearl Harbor je vykradený Tmavomodrý svět, Toy Story 3 je vykradený Kuky se vrací! Růžový plyšák! Mazel! A na skládce! To přece nemůže být náhoda! :-))) Jinak další super film od Pixaru, který mě až nechutně bavil, děsil i dojímal. Andy jde na vysokou a hračky řeší, co s nimi bude dál. Skončí na půdě, na skládce nebo ve Sluneční školce? A co z toho je horší?
  11. Shrek: Zvonec a konec
    Shrek: Zvonec a konec (2010)
    5.5
    Poněkud unavená vzpomínka na někdejší svěžest a gejzír nápadů. Shrek tentokrát musí všechno prožít znova - s Fionou, Oslíkem i Kocourem v botách. A má na to jedinou noc!
  12. Hřiště
    Hřiště (1975)
    4
    První polovina je ještě velmi slibná, protekce, plagiátorství, které se snaží vyšší místa přikrýt, protože nestojí o problémy. Jenže místo aby se koule nabalovala do katarzního finále, tvůrci ve druhé polovině uhnou k "filmu z výrobního prostředí" a sledu snadno předvídatelných normalizačních klišé. Ale letecké záběry za rozestavěnou dálnici D1 jsou fajn. Tenhle film má dnes spíš dokumentární než jakoukoliv jinou hodnotu.
  13. I Love You Phillip Morris
    I Love You Phillip Morris (2009)
    7.5
    Mnohem divočejší a mnohem vtipnější Zkrocená hora s výborným Jimem Carreym a skvostným Ewanem McGregorem v hlavních rolích. Po tomhle filmu PROSTĚ NEVĚŘÍM, že Ewan není gay! :-)))
  14. Přestupný rok
    Přestupný rok (2010)
    5.5
    Scenárista ze začátku trpí a není moc nápaditý, to když složitě dostává hrdiny do situací, ve kterých je potřebuje mít, nakonec to ale nezanechá zdaleka tak špatný dojem. Co nezachrání Irsko a irská muzika, s tím pomůže charisma představitelů hlavních rolí.
  15. Pevné pouto
    Pevné pouto (2009)
    6
    Pokud se režisér držel v reálném světě, byl jsem nadšený, ale jakmile utekl do světa záhrobí, začal jsem se nudit, ošívat a dívat na hodinky.
  16. Prokletý ostrov
    Prokletý ostrov (2010)
    8
    Pozoruhodně divný film. Nejdřív mě poněkud štvalo, že se režisér nemůže rozhodonout, zda točí roztomile zábavné béčko nebo oscarové drama o holocaustu, a že řada point je dopředu hooodně čitelných, ale pak mě docela příjemně překvapilo, jak to do sebe zacvaklo. A pointa příběhu se mi velmi líbila. Celkově překombinované, ale jako celek určitě zajímavé.
  17. Rytmus v patách
    Rytmus v patách (2009)
    8
    Tady je odpověď paní režisérky: Jedna je Zdenka Trvalcova, ktera tusim v Hybernii hlaje hlavni roli v Edith Piaf, a druha Sarka Vankova, znama finalistka prvniho Superstar.
  18. Morganovi
    Morganovi (2009)
    3.5
    Hvězdné herecké obsazení, velmi dobře vymyšlená zápletka a přesto má tento film k romanci i komedii na míle daleko. Sarah Jessica Parkerová a Hugh Grant se k sobě mají asi jako dva byznysmeni, co se moc nemusejí, na formální schůzce. Vějíře vrásek na jejich tvářích jakoby jim vzali nejen chuť do hraní ale snad i do života. A scenárista a režisér Marc Lawrence jakoby vynaložil všechnu životní energii na to, aby se nepotkal byť jen s jediným vtipem. Ale abych jen nekritizoval, Sam Elliott a Mary Steenburgenová v lakonicky milých vedlejších rolích venkovského starosty a jeho ženy mě celkem bavili a zajímali.
  19. Bratři
    Bratři (2009)
    9
    Hodně hollywoodské, ale také hodně působivé. Víc než Tobey Maguire se mi líbil Jake Gyllenhaal. Ale... Oscaři se holt v Hollywoodu rozdávají za poulení očí a ne za dechberoucí obyčejnost. Štval mě jen ten hlas vypravěče, kterej mi říkal to, co vidím.
  20. Nějak se to komplikuje
    Nějak se to komplikuje (2009)
    7
    Co začíná jako tuctová americká vyprávěnka o lidech, které jste v životě nepotkali, to se záhy mění v příjemnou vztahovou komedii, které zcela jasně vévodí Meryl Streep!
  21. Avatar
    Avatar (2009)
    8
    Úžasná pastva pro oči! Ale nenápaditý, dalo by se říct až tuctový, dlouho dopředu předvídatelný příběh. Podruhé už ten film vidět nemusím.
  22. 3 sezóny v pekle
    3 sezóny v pekle (2009)
    8
    Ivan měl být nejen radikální levičák, chytrý provokatér a okázalý pozér, zároveň ale i opravdu talentovaný básník a kluk s vášní a citem. Ve filmu ovšem působí spíš jako zpovykaný fracek, který by ze všeho nejvíc zasloužil pár přes zadek. Mnohem zajímavější je nejen jeho partnerka, svobodomyslná, navenek silná a uvnitř zranitelná Jana, ale prakticky jakákoliv jiná postava vyprávění. Plochá hlavní figura ovšem nic nemění na tom, že jde o velmi zajímavý český film.
  23. Dokonalý únik
    Dokonalý únik (2009)
    7
    Ten příliš romantický a příliš přehledný příběh, v němž si hrdinové tak rádi povídají, stojí na jednom velmi ostrém zvratu. Někteří ho určitě odhalí už z upoutávek v kině, jiní ho odmítnou pochopit a přijmout i po nudně dlouhé vysvětlovačce ve třech čtvrtinách filmu. Logiku to, uvážíme-li psychický stav klíčové postavy, má a oddalované, zlověstné probublávání se v poslední čtvrtině mění v řádně řízné finále, v němž lítají nejen bříška prstů.
  24. Galimatyáš
    Galimatyáš (2009)
    4
    Málokterý film vystihuje název tak přesně jako právě Galimatyáš. Je v něm totiž naprosto všechno, jen to nějak celé nepasuje dohromady. Nejdřív nadchne velkorysost výpravy, vizuální obžerství a kadence nápadů režiséra Jeana-Pierra Jeuneta, potom zaujme Amélií evidentně inspirovaná, naivisticky laděná vyprávěnka o podrazu Dannyho a jeho parťáků, ale pak znudí politická agitka, která chce svět spasit pomocí otravných klišé. Bojím se, že v Galimatyáši bylo dovoleno prostě vše. Nejen fórky a legrácky, ale i poulení očí tu má přednost před příběhem a přímým tahem na branku. Snímek se tak rozpadá do sledu více či méně milých epizod, které dohromady chutnají jako onen pověstný dort Pejska a Kočičky
  25. Oko ve zdi
    Oko ve zdi (2009)
    2
    Film, který ve mně kromě nechtěného smíchu nevzbudil vůbec nic! Zdálo se mi, jakoby tu chyběl režisér. A hodil by se i scenárista.