Alois Nebel

66%
Alois Nebel
Plakát traileru

Podzim 1989. Alois Nebel pracuje jako výpravčí v malé stanici Bílý Potok v Jeseníkách už dlouhá léta. Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe, oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek společně se svým otcem klšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší až Němý, který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy a na hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu. Němý se rozhodne vrátit znovu do hor, aby se setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.

Adaptaci grafické románové trilogie Alois Nebel (Bílý Potok, Hlavní nádraží, Zlaté hory) upravili do filmové podoby Jaroslav Rudiš a Jaromír 99 (=Jaromír Švejdík), režie se ujal debutující Tomáš Luňák. Pro zachování výtvarného stylu předlohy a zároveň k dosažení co největší míry reálnosti byla zvolena  technologie rotoskopingu, která kombinuje hraný a animovaný film (scéna natočená v reálu s herci je posléze překreslena a po jednotlivých oknech animována).




Recenze: Alois Nebel

Kinobox.cz
85%

Vznikl tu originální, sebevědomý, řemeslně velmi poctivě udělaný film, který se nebojí být svůj (a to nejen po formální stránce). Není střihnut podle žádných šablon a očekávání, ať už diváckých, či kritických. Není složitý, ale ani jednoduchý.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4
Komiks jsem nečetl a vlastně jsem do shlédnutí tohoto snímku neměl ani ponětí,že je to podle komiksové předlohy. Vizuální stránka je dokonalá a nemůžu jí vůbec nic vytknout. Originální a černo bílá snímku velmi sluší. Škoda toho děje,který se zbytečně vleče (a to má film jen 81 minut) a ve výsledku je celkem primitivní a prázdný.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Alois Nebel je pro mě jedinečný počin. Vizuální stránka je tak osobitá, že mi vyrazila dech. Černobílá animace hraného filmu není nic nového, ale tohle je jiné. Dějově se nejedná o žádný skvost, ale celkově to na mě zapůsobilo skvěle. Miroslav Krobot byl perfektní volba. 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Na naše poměry výjimečné, ale nudné. Na poměry kohokoli jiného jen nudné. (Přesto přeji tvůrcům velké výdělky a kladné přijetí, protože je Nebel hezké gesto.)

Dodatečné informace

Původní název:
Alois Nebel (více)
  • Německo Alois Nebel
Premiéra v ČR:
29. 9. 2011
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Německo, Slovenská republika, NSR, Slovensko, Česká republika

Powered byJustWatch