Garry Marshall

6.6
Garry Marshall
Garry Marshall

Garry Marshall působil v Hollywoodu už od začátku šedesátých let a svůj největší úspěch zažil v roce 1990, kdy natočil Pretty Woman, kterou často mnozí pasují na nejlepší romantickou komedii všech dob. Snímek pomohl odstartovat kariéru Julii Roberts, Richardu Gereovi dal nesmrtelný status prince z pohádky a to navzdory faktu, že měl být příběh prostitutky Vivian původně temným dramatem o feťačce, která si pro šťastný konec nedojde.

Marshall se narodil 13. listopadu 1934 v New Yorku jako Garry Maschiarelli. Přestože na úspěch Pretty Woman již nikdy nedosáhl, rozhodně jeho kariéra nebyla jen o jednom hitu. Mimo jiné natočil pohodovou komedii Přes palubu s Kurtem Russellem a Goldie Hawn, romanci Frankie a Johnny s Al Pacinem a Michelle Pfeiffer, velmi zajímavou Jinou lásku, v níž odvážně ukázal romanci mentálně postižených lidí (aniž by to působilo nechtěně vtipně) a také stojí za úspěšným Deníkem princezny, jímž se prosadila Anne Hathaway.

V posledních letech se Marshall věnoval hvězdně obsazeným romantickým komediím, které se snažily (neúspěšně) zopakovat kouzlo Lásky nebeské - Na sv. ValentýnaŠťastný Nový rok a Svátek matek, který vstoupil do kin letos. Chtěl ještě natočit Deník princezny 3, ale to již bohužel nestihne.

Za svou kariéru si Garry Marshall mimo jiné vysloužil pět nominací na cenu Emmy nebo nominaci na cenu BAFTA. Zemřel v úctyhodném věku 81 let.

Narození:
13. 11. 1934
New York City, New York, USA
Úmrtí:
19. 7. 2016
Vlastní jméno:
Garry Maschiarelli
Alt. jména:
Garry K. Marshall, Gary K. Marshall, Gary Marshall

Znáte z


Garry Marshall: Filmy a pořady 166