Podivuhodný příběh Henryho Sugara

73%
Podivuhodný příběh Henryho Sugara
Henry Sugar je nezávislý movitý muž užívající si hazadu. Jednoho dne najde zprávu, v níž lékař popisuje své setkání se záhadným pacientem během své stáže v Indii. Dotyčný vidí i bez toho aniž by používal své oči, což lékaři dokázali tím, že mu oči zalepili a hlavu omotali obvazy. Muž i tak viděl a svou schopnost využíval jako součást cirkusového představení, pomocí kterého si vydělával na živobytí. Celý život se zajímal o magii a díky studiu u Yogiho Hardawara v Indii se naučil vidět i skrze tenké předměty jako papír či karty a pokud se dotkne větších a objemnějších věcí dokáže prohlédnout i skrze ně. Lékaři usoudí, že by muž byl skvělým učitelem pro nevidomé a vrací se do cirkusu, zde ovšem zjišťují že muž zemřel... Zanechal po sobě ale knihu, ve které vše popsal a Henry Sugar se ji rozhodne ukrást a využít...



Recenze: Podivuhodný příběh Henryho Sugara

Kinobox.cz
75%

Velmi příjemná série kraťasů nejen pro ty, pro něž bylo Asteroid City příliš těžko stravitelné a zahleděné do sebe. V tomto případě Anderson nikdy neuteče příliš daleko od Dahlových předloh a nabízí možná trochu méně sofistikovanou, přesto uspokojivou podívanou.


Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
0
Toto andersonoveské pokoukání mi zprvu přišlo poměrně otravné, protože postavy neustále říkají, co zrovna dělají, udělají nebo udělali, ačkoliv to divák zrovna vidí, uvidí nebo viděl. Film to z očividných důvodů nepotřebuje, ale zde postavy vypráví příběh jako kdyby divákům nebylo dán obraz ke sledování. WA si nejspíš myslel, že by mu to mohlo projít, pokud to bude součástí humoru, ale je to asi tak vtipné, jako když postavy Taiky Waititiho explicitně říkají, jak se zrovna cítí, ačkoliv by to kvalitní scénář umožnoval vyčíst z podtextu. Výsledek mi tedy přijde poněkud debilní a tento dojem převažuje nad faktem, že ony obrazy jsou právě tak úhledné, barevné a členité, jak jen WA dovede. Co se kulis týká, nutno uznat, že režisér si dal opět záležet a 40min stopáž činí film divácky vstřícnější, protože Wesův styl znevažuje drama (čtenář si může zkusit vzpomenout, kdy byl u Andersonova filmu naposled napnutý) a u filmů klasické délky hrozí, že se to divákovi přejí dřív, než film skončí. Nelze totiž utáhnout film jen na hezkých kulisách a rámování a mě tedy příběh Henryho Sugara nezaujal, protože je to celé natolik vyumělkované a narychlo odvyprávěné, že z vyprávění nic neplyne. Obsah je jen věšákem pro autorský styl.
p.a.douch
p.a.douch
8 366 bodů
1
Tak je to jisté Wes Anderson není moje krevní skupina. Nedokáži pochopit, že nejsem ten film schopen dokoukat do konce (vždyť to má sotva 40 minut). Takže nic, nevím co bych hodnotil. Pro mě je to zkrátka nekoukatelné. Pamatuji si jen pár herců, divné kulisy, neustálé promluvy k divákovi a pak jsem se probudil.
avenis
avenis
8 157 bodů
4
Od prvních minut jsem věděla, že se mi to nebude líbit. A taky nelíbilo. Nesedí mi ten styl kulis kočovného divadla a mluvení do kamery. Vodopád slov, který za chvíli unaví. Ani můj oblíbený Cumberbatch to nevytrhnul. Ne že by to bylo zrovna špatné, ale tak nějak podivné. A bez pointy.
Ale ženské Benedictovi jdou. :)


Dodatečné informace

Původní název:
The Wonderful Story of Henry Sugar (více)
  • USA Podivuhodný příběh Henryho Sugara
  • USA The Wonderful Story of Henry Sugar
  • USA A Maravilhosa História de Henry Sugar
  • USA La maravillosa historia de Henry Sugar
  • USA La meravigliosa storia di Henry Sugar
  • USA La merveilleuse histoire d'Henry Sugar
Premiéra v ČR:
27. 9. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA

Podobné


Powered byJustWatch