Smrtelné zlo: Probuzení

65%
Smrtelné zlo: Probuzení
Snímek navazující na kultovní krvavou sérii započatou v 80. letech se tentokrát z potemnělých lesů přesune do města, kde se zaměří na osudy dvou odcizených sester, jejichž setkání přeruší na zem deroucí se démoni lačnící po mase. Sestry jsou vrhnuté do fatálního boje o holý život, skrze který je mimo hektolitry krve možná i naděje na rodinné sblížení.



Recenze: Smrtelné zlo: Probuzení

Kinobox.cz
55%

Motorovka, nelogické chování postav, hektolitry krve a pokusy o humor. Pro koho se jedná o dostatečnou charakteristiku série Evil Dead, ten může být s novým, řemeslně zdařilým pokračováním spokojen. Ale očekávat od Probuzení cokoli originálního se vyplatí ještě méně než číst si před spaním z Knihy mrtvých.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Kdybych měl být zcela objektivní tak by mé hodnocení bylo o stupeň nižší, ale když přihmouřím oči a zamyslím se nad tím jaké srajdy hororový žánr v posledních letech produkuje, tak prostě musím mírně nadhodnotit. Jsem velký fanda série a to je očividně i Lee Cronin. Tohle by Fanservice jako vínko. Všechno co máte na sérii rádi zde dostanete a navíc se to krásně brodí v krvi. Kamera je paradní, postavy se nechovají uplně debilně, masky se povedly, brutalita jede a celý je to audiovizuální wau co si zaslouží velké plátno. Bavil jsem se skvěle
hrumsrt
hrumsrt
9 352 bodů
6
"Maminka už pase červy." Většinou nechápu, proč pořád existuji tendence pořád dokola se vracet k původním značkám i přesto, že originální tvůrci už nemají zájem.. Nejsem fanda původního Evil Dead především proto, že mě to nebere jako horor.. Ovšem tohle serióznější pojetí je jiná podívaná.. Lee Cronin několikrát citlivě servíruje atmosférické okamžiky, které ale podle mě nefungují, anebo absolutně nepůsobí jako Evil Dead.. Postavy jsou zaměnitelné anebo otravné. Současně tvůrci ukazují, že chápou unikátní kamerový přístup, jaký Raimi vnuknul celé značce a několikrát ho solidně napodobí. Jenže problém je zase v příběhu , jenž je dokonale tuctový. A jediné, co táhne tenhle snímek je výkon Alyssy Sutherland, kterou vyloženě nesnáším kvůli roli u Vikingů, ale tady válí. Pokus o serióznější podání někdo ocení, ale kdo přišel na Smrtelné zlo, přece nemůže být potěšen. Zaměnitelné postavy, které jsou divákovi ukradení, že naopak mám tendenci fandit ať je, co nejefektněji zamordují.. Jmenovat se to jinak, tolik by mě to neiritovalo.. Ale dobrá jednohubka.. 60%
Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
2
Remake z roku 2013 jsem si užil více navzdory tomu, že Evil Dead Rise do série přináší trochu nových prvků. Zasazení do bytového domu i nová podoba démona v závěru potěší, ale já upřednostňuji to, jak dobře je s prvky naloženo před počtem prvků nových - ideální je samozřejmě obstát v obojím. EDR opět vypadá o něco lépe, ale zdá se mi méně dravé a explicitní, což je problém, když je to v první řadě krvák, kterýžto má pro mě blíže k akčnímu filmu než hororu, což je žánr definovaný strachem - samozřejmě záleží na tom, jakou hrůzou na vás dopadá filmové násilí. Pro mě je filmové násilí spíš napínavé a zábavné než strašidelné, ale zde se mi ho dostalo méně než v remaku a méně než bych chtěl. Velké množství vražd není ani vidět (sousedi na chodbě). Také mě otravuje, když postavám dlouho trvá, než pochopí, jak se věci mají. S tím se samozřejmě nese jistá vyumělkovanost. Tohle prostě není typ filmů, jemuž dobře slouží, když je divák o tolik dál před postavami. Alyssa Sutherland je opravdu skvělá jako posedlá a já přirozeně chtěl, aby po tom baráku běhala a dělala všem hegen. Ostatně právě oni vypečení démoni jsou možná tím nejvýraznějším prvkem série. Tvůrci si to ale stále neuvědomili a chtějí diváka děsit, takže ho nutí sledovat nezajímavé obyčejné postavy, s nimiž má divák soucítit při jejich snaze přežít, jenže to vůbec nefunguje, protože divák se v první řadě přišel podívat na to, jak tyhle postavy skapou a opravdu nepřilne k takto nezajímavým a necharismatickým postavám, které navíc často prokazují svou stupiditu (patřičně nereagují na situace) i neschopnost. Strach o postavy tedy nehrozí. Strach z démonů je absurdní a na strach z násilí je tu toho násilí málo. Film má vadu ve svém jádru: Takový je výsledek, když tvůrci umí dobře natočit nějakou creepy scénu, ale vůbec neví, co jsou primární kvality díla a na čem tedy dílo postavit, jak dílo zkomponovat a co naservírovat divákům. Není se ale čemu divit, že to neví Cronin, když to neví ani sám producent a otec série, Sam Raimi, nebo samotní diváci.

Dodatečné informace

Původní název:
Evil Dead Rise (více)
  • USA Smrtelné zlo: Probuzení
  • USA Evil Dead Rise
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
146,7 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Smrtelné zlo: Probuzení je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch